Brązowy ryż z botwinką i serem pleśniowym

Brązowy ryż z botwinką i serem pleśniowym

Propozycja na bardzo proste, ale pyszne i aromatyczne danie obiadowe. Jest to potrawka na bazie brązowego ryżu i botwinki (którą można zastąpić buraczkiem). Charakteru całości dodaje intensywny w smaku ser pleśniowy, a żeby nie zabrakło też pożywnego białka to w potrawce znalazło się tofu. Potrawka jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale przyciąga także cudownym, intensywnym kolorem. Warto zafundować sobie taką terapię kolorami na talerzu zwłaszcza zimą, kiedy za oknami często bywa szaro i ponuro 😉

A jeśli jesteś miłośnikiem takich kremowych, “otulających” dań to koniecznie wypróbuj też risotto dyniowego.

Brązowy ryż z botwinką i serem pleśniowym

 

BRĄZOWY RYŻ Z BOTWINKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

 

Czas przygotowania 30 minut
Składniki na jedną porcję

60 g ryżu brązowego
Mały pęczek botwinki z buraczkiem
30 g sera pleśniowego Lazur
40 g tofu
Ząbek czosnku
Oregano, sól, pieprz

  • Ryż ugotować al dente
  • Botwinkę i czosnek posiekać drobno
  • Na odrobinie oleju zeszklić posiekany czosnek, po chwili dodać botwinę, podlać wodą i dusić około 15 – 20 minut
  • Po tym czasie dodać ugotowany ryż, przyprawy i wymieszać
  • Dusić jeszcze 5 minut, pod koniec dodać pokruszony ser pleśniowy oraz tofu, zostawić jeszcze chwilę na ogniu żeby ser pleśniowy zaczął się roztapiać
 
Brązowy ryż z botwinką i serem pleśniowym