Cynamonowy chlebek jabłkowy, pełnoziarnisty, bez cukru

Cynamonowy chlebek jabłkowy, pełnoziarnisty, bez cukru

Smakiem i zapachem, który jest dla mnie nieodłącznie związany ze świętami jest cynamon. Intensywny i aromatyczny dodaję niemalże do wszystkiego 😛 A połączenie cynamonu z jabłkami to klasyk, do którego chyba nikogo nie trzeba przekonywać 😉

Tym razem wykorzystałam to genialne połączenie w chlebku jabłkowym. Dla mnie ten chlebek jest alternatywą dla słodyczy, świetnie sprawdza się w roli zdrowego deseru. Jednak celowo nie nazwałam go ciastem, bo zdecydowanie różni się od klasycznych ciast. Jest wilgotny, nieco zbity, no i na pewno nie jest tak słodki. Jedynym źródłem słodyczy są tutaj owoce, jeśli więc jest to dla Was za mało to warto dodać miodu czy zblendowanych daktyli.

Jeśli dodacie do niego poza cynamonem także inne korzenne przyprawy – anyż, kardamon, goździki – lub po prostu przyprawę do piernika, to chlebek będzie świetną alternatywą dla świątecznego piernika.

Cynamonowy chlebek jabłkowy, pełnoziarnisty, bez cukru
Cynamonowy chlebek jabłkowy, pełnoziarnisty, bez cukru

 

CYNAMONOWY CHLEBEK JABŁKOWY


Czas przygotowanie 10 minut + 60 minut pieczenia
Składniki na keksówkę 25 cm


2 jabłka
Gruszka
2 jajka
5 łyżek twarogu sernikowego bez cukru
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g mąki kokosowej
Łyżka zmielonego siemienia lnianego
Łyżka cynamonu
Pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

 

  • Jabłka i gruszkę zblendować z serem na gładki mus
  • Połączyć z jajkami i mąkami
  • Dodać cynamon, sodę/proszek, siemię i wymieszać dokładnie
  • Ciasto przelać do formy
  • Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni
  • Kroić kiedy ostygnie
 
 
Cynamonowy chlebek jabłkowy, pełnoziarnisty, bez cukru