Piernik z kremowym serkiem, deser bez cukru i mąki

Piernik z kremowym serkiem, deser bez cukru i mąki

Ciasto, którego nie może zabraknąć w okresie świątecznym to zdecydowanie piernik. Już w trakcie pieczenia w domu unosi się niesamowity aromat, który jednoznacznie kojarzy się ze świąteczną atmosferą. Kto jednak powiedział, że nie można odrobinę pobawić się tradycją i przygotować piernik w nieco innej formie? 😉

W tym przypadku piernik powstał na bazie ciasta z czerwonej fasoli. Użyte przyprawy korzenne nadały mu wyrazistego, piernikowego smaku. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i miękkie. Żeby było jeszcze ciekawiej ciasto przełożyłam lekkim kremem na bazie twarogu sernikowego. Krem posłodziłam naturalnym miodem. Warto wykorzystywać naturalny miód w słodkościach przygotowywanych na zimno, korzystamy wtedy z pełni jego cennych wartości. Szczególnie zimą, kiedy narażeni jesteśmy na przeziębienia miód pomoże wzmocnić odporność dzięki swoim antybakteryjnymi i odżywczym wartościom.

Piernik z kremowym serkiem, deser bez cukru
Piernik z kremowym serkiem, deser bez cukru

 

PIERNIK Z KREMOWYM SERKIEM, DESER BEZ CUKRU I MĄKI

 
Ciasto
 
Puszka czerwonej fasoli
Banan
2 jajka
Pół szklanki daktyli
50 g twarogu sernikowego bez cukru
Łyżka miodu
Łyżka zmielonego siemienia lnianego
Łyżka kakao
Łyżka cynamonu
Łyżeczka zmielonych goździków
Pół łyżeczki imbiru
Pół łyżeczki kardamonu
 
Krem
 
200 g twarogu sernikowego bez cukru
2-3 łyżki miodu
Odrobina soku z cytryny
Opcjonalnie aromat waniliowy
 
Płatki migdałów do dekoracji


CIASTO

  • Fasolę dokładnie wypłukać, następnie zblendować na gładką masę z bananem, jajkami, daktylami i twarogiem
  • Dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać i sprawdzić czy odpowiada Wam poziom słodkości 😉 W razie potrzeby dodać trochę więcej miodu
  • Masę przelać do formy do pieczenia
  • Piec około godzinę w 180 stopniach
  • Zostawić do całkowitego ostygnięcia


KREM

  • Twaróg zmiksować z miodem, sokiem z cytryny i aromatem
  • Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem zostawiając około 1/4 kremu na górę
  • Ja do reszty kremu dodałam sproszkowane jagody dla uzyskania koloru
  • Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać płatkami migdałów