Rolada buraczkowa ze śledziem

Rolada buraczkowa ze śledziem

Sałatka ze śledziem i buraczkami to jedna z moich ulubionych potraw świątecznych i zawsze pojawia w czasie Świąt. Tym razem jednak postanowiłam pobawić się odrobinę tą klasyką i te same smaki zamknąć w innej formie. Zainspirowana pomidorową roladą, którą przygotowywałam jakiś czas temu zdecydowałam, że zamknę śledzika w buraczkowej roladce.

Do zabarwienia ciasta na roladę użyłam sproszkowanego buraka, jednak jeśli nie macie takiego składnika w domu, to sok z buraka też powinien się sprawdzić.
U mnie farsz jest minimalistyczny, jedynie serek z przyprawami, śledź i pieczony burak. Można jednak poszaleć ze składnikami i dodać na przykład jakiś zielony akcent w postaci sałaty czy ziół.

Taka rolada będzie świetnym pomysłem na potrawę świąteczną, ale sprawdzi się także doskonale w roli przekąski na przykład na Sylwestrową imprezę. Pokrojona w niewielkie plastry będzie idealnym finger-food.

Rolada buraczkowa ze śledziem
Rolada buraczkowa ze śledziem

 

ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM

 
CIASTO
2 jajka
200 g maki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
Pół szklanki kefiru
Łyżka sproszkowanego buraka
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie woda
 
FARSZ
Serek naturalny typu Bieluch (około 250-300g)
Ząbek czosnku
Zioła, pieprz
Czerwony pieprz
 
Solony filet śledzia
Upieczony burak



CIASTO

  • Z białek ubić pianę
  • Dodać żółtka oraz kefir i wymieszać
  • Do osobnej miski wsypać mąkę, sproszkowanego buraka oraz proszek do pieczenia, wymieszać
  • Mokre składniki przelać do suchych i połączyć, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dolać wody (powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu)
  • Masę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie
  • Piec około 15 minut w 180 stopniach
  • Ciasto razem z papierem do pieczenia wyjąć z formy, położyć na blacie i przykryć ściereczka
  • Gdy lekko przestygnie zwinąć delikatnie w rulon od dłuższej strony i zawinąć i zawinąć w ściereczkę
  • Kiedy ciasto zupełnie ostygnie zdjąć papier i wypełnić farszem



FARSZ

  • Serek połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem
  • Śledzia i buraczka posiekać w drobną kostkę
  • Ciasto posmarować serkiem
  • Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć posiekanego śledzia oraz buraczka
  • Zwijać roladę tak, żeby farsz znalazł się w środku rolady
  • Zawinąć w papier lub folię i zostawić w lodówce najlepiej na kilka godzin