Często eksperymentuję z różnymi wersjami placków i omletów, ale mam kilka swoich ulubieńców, do których regularnie wracam. Te dzisiejsze placuszki owsiane są jednym z nich.
Naprawdę szybkie w przygotowaniu, składają się z prostych składników, dla których też z łatwością można znaleźć zamienniki w razie braku któregoś z nich.
Co więcej można je modyfikować przez dodanie różnych owoców czy rozmaite dodatki, z którymi je podacie. Tak więc każdy znajdzie ulubioną wersję dla siebie. Placki są proste w wykonaniu i zawsze się udają 🙂
Naprawdę szybkie w przygotowaniu, składają się z prostych składników, dla których też z łatwością można znaleźć zamienniki w razie braku któregoś z nich.
Co więcej można je modyfikować przez dodanie różnych owoców czy rozmaite dodatki, z którymi je podacie. Tak więc każdy znajdzie ulubioną wersję dla siebie. Placki są proste w wykonaniu i zawsze się udają 🙂
PRZEPIS
OWSIANE PLACKI Z MAKIEM I OWOCAMI
Z podanej porcji wychodzi 7-8 niewielkich placków
3 łyżki płatków owsianych
Łyżka pestek dyni
Łyżka zmielonego siemienia lnianego
Łyżka maku
Jajko
Dojrzały banan
Kiwi
Woda
- Płatki razem z pestkami dyni zmielić na mąkę. Można wykorzystać też gotową mąkę owsianą lub zamienić na orkiszową, gryczaną czy pszenną pełnoziarnistą
- Pół banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, mąką owsianą, siemieniem lnianym i makiem
- Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- Wykładać łyżką porcje ciasta na nagrzaną patelnię, na górę placków układać ulubione owoce (u mnie banan i kiwi)
- Smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu tylko z jednej strony
- Podawać z ulubionymi dodatkami