Prosty, ale pyszny makaron w jogurtowym sosie z bakłażanem w roli głównej
Makarony to jedne z najszybszych i najprostszych opcji obiadowych. U mnie to najczęstsza opcja, kiedy nie mam czasu na kucharzenie 😉 I także ten przepis powstał z potrzeby przygotowania czegoś dobrego i zdrowego w kilka minut. A że miałam akurat pod ręką bakłażana to postanowiłam jego wykorzystać jako bohatera sosu makaronowego. Wyszło pysznie, słodko i pikantnie zarazem dzięki dodatkowi moreli i ostrej papryki. W klimacie lekko orientalnym dzięki użytym przyprawom. Polecam! Nie tylko na kryzysowy obiad 😉
PRZEPIS
MAKARON Z BAKŁAŻANEM
Czas przygotowania 15 minut
Składniki na 2 porcje
120g makaronu kasztanowego (może być każdy inny)
Pół bakłażana
3 suszone morele
Pół czerwonej cebuli
3 łyżki jogurtu naturalnego
Kilka orzechów włoskich
Pół pęczka natki pietruszki
Przyprawy: kolendra, ostra wędzona papryka, sproszkowane mango, cynamon
- Ugotować makaron
- Cebulę, morele i bakłażana pokroić w kostkę
- Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać kolendrę oraz morele i jeszcze chwilę podsmażać, w razie potrzeby podlać wodą
- Dorzucić pokrojonego bakłażana, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości
- Przyprawić, dodać jogurt naturalny i wymieszać dokładnie całość
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki
- Podawać z ugotowanym makaronem i orzechami włoskimi