Pieczone falafele z zielonym groszkiem

Pieczone falafele z zielonym groszkiem

Propozycja na zdrowy wegański obiad. Falafele w nieco lżejszej wersji niż tradycyjne, ponieważ zamiast smażenia są upieczone w piekarniku. 

Nie jest to klasyczna wersja falafela, ponieważ poza ciecierzycą znajduje się w nich także zielony groszek, dzięki czemu mają nie tylko ciekawy smak ale i zachęcający kolor. Dodatkowo nie żałowałam cynamonu do przyprawienia falafeli, wyszły dzięki temu bardzo aromatyczne. 
Jeśli lubicie je tak samo jak ja to zachęcam do wypróbowania tej wersji 🙂 Idealne ze świeżą sałatką lub hummusem.

Pieczone falafele z zielonym groszkiem


PIECZONE FALAFELE Z GROSZKIEM


Czas przygotowania 10 minut plus 25-30 minut pieczenia
Z podanych składników wychodzi 7-8 falafeli


300g ciecierzycy (waga po namoczeniu)
150g zielonego groszku (u mnie mrożony)
Pół pęczka natki pietruszki
Kumin, cynamon, sól, pieprz
Odrobina oleju/oliwy
  • Ciecierzycę namoczyć wcześniej, najlepiej całą noc
  • Jeśli używamy mrożonego groszku to należy wrzucić go do wrzątku i gotować kilka minut
  • Namoczoną ciecierzycę, ugotowany groszek i posiekaną natkę pietruszki blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać w niej większe kawałki
  • Jeśli masa jest bardzo gęsta dolać trochę wody
  • Przyprawić i wymieszać dokładnie
  • Z gotowej masy formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Każdego falafela posmarować odrobiną oleju
  • Piec 15-20 minut w 200 stopniach po czym odwrócić falafele na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut