Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Bataty są jednymi z tych warzyw, które z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach wytrawnych jak i przemycić do deserów. Nie każdemu odpowiada ich słodki smak, jednak ja je uwielbiam. 
Pieczone w postaci frytek, jako składnik warzywnych gulaszów, zmiksowane w zupie krem, zamienione w zdrowy czekoladowy krem… 😀 A dziś jeszcze jedna propozycja na smaczne wykorzystanie słodkich ziemniaków w wersji wytrawnej. 

Jest to jeden z tych przepisów, które nie wymagają dużego wysiłku oraz zbyt długiego czasu spędzonego w kuchni. Takie lubimy najbardziej 😉

Słodycz batatów przełamana jest wytrawnym nadzieniem z sosem sezamowym. Polecam na pyszny, zdrowy obiad.

Faszerowane bataty nadziane ciecierzycą, pomidorami, twarogiem z sosem sezamowym



FASZEROWANE BATATY


Czas przygotowania 40-50 minut
Z podanych składników przygotowałam jedną porcję


Batat
Garść ugotowanej ciecierzycy (może być gotowa ze słoika)
Kilka pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki twarogu 
Pół łyżeczki pasty tahini
Natka pietruszki
Kumin, słodka wędzona papryka, sól, pieprz
  • Batata przekrawamy na pół i każdą połówkę nacinamy w kratkę
  • Pieczemy około 20 minut, aż batat zmięknie ale nie będzie jeszcze zupełnie upieczony
  • W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pomidorki kroimy drobno, łączymy z ciecierzycą, pokruszonym drobno twarogiem, pastą tahini, posiekaną natką pietruszki i przyprawami
  • Po około 20 minutach wyciągamy bataty i wydrążamy część batata ze środka (tak, żeby dalej pozostała warstwa  przy skórce)
  • Wydrążone kawałki dokładamy do przygotowanego nadzienia i mieszamy całość
  • Nadzienie nakładamy na częściowo wydrążone bataty i zapiekamy jeszcze 15-20 minut aż ziemniaki będą zupełnie miękkie