Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy 😀
Po orientalnej wersji kremu dyniowego z mleczkiem kokosowym czas na wersję bardziej klasyczną.
W tym wydaniu z marchewką i batatem krem wychodzi bardzo delikatny, z wyraźną słodką nutą.
Krem jest sycący i rozgrzewający, idealny na chłodne jesienne dni. Dla jeszcze głębszego smaku można dodatkowo podkręcić do odrobiną cynamonu.
KREM Z DYNI, BATATA I MARCHEWKI
Pół dużego batata
Upieczona dynia (kawałek podobnej wielkości co batat)
2 marchewki
Ząbek czosnku
Ćwierć czerwonej cebuli
Trochę mleka (koło ćwierć szklanki)
Słodka papryka, pieprz
Woda lub bulion warzywny
- Batata i marchewkę pokroić w kostkę, upieczoną dynię obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki
- Czosnek i cebulę posiekać drobno
- Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze chwilę
- Dorzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, podsmażyć chwilę, następnie zalać bulionem i gotować około 10 minut
- Po tym czasie dorzucić batata, gotować, aż warzywa będą prawie zupełnie miękkie
- Dodać dynię i gotować, aż warzywa będą zupełnie zmiękną
- Zblendować na gładki krem, dodać mleko oraz przyprawy