Dorsz pod warzywną pierzynką

Dorsz pod warzywną pierzynką

Wiele osób twierdzi, że nie lubi ryb, bo znają je tylko jako nudny usmażony w panierce filet. A jest przecież tyle łatwych, zdrowych sposobów na pyszne przyrządzenie ryb. Jednym z nich jest upieczenie ryby z dodatkami, w taki sposób, żeby nie wyschła, a pozostała cudownie soczysta. Tak właśnie przyrządziłam dorsza, którego Wam dzisiaj podsyłam 🙂 
Taka wariacja na temat ryby po grecku 😉 Przed pieczeniem obłożyłam ją marchewką z dodatkiem natki pietruszki i chrupiących dodatków. 

Dorsz pod warzywną pierzynką

 

DORSZ POD WARZYWNĄ PIERZYNKĄ

 

Filet z dorsza
Mała marchewka
Ćwierć pęczka natki pietruszki
Łyżka pestek dyni
Łyżka orzechów ziemnych



  • Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  • Natkę pietruszki posiekać drobno
  • Pestki dyni i orzeszki zmielić w młynku tak, żeby pozostały drobne chrupiące kawałki
  • Dorsza położyć na kawałku folii aluminiowej 
  • Połączyć marchew, pietruszkę, pestki i orzechy i obłożyć tą mieszanką rybę
  • Zawinąć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Piec 20-30 minut