Pieczona jaglanka z truskawkami

Pieczona jaglanka z truskawkami

Była już pieczona owsianka, a zatem czas na jaglankę przygotowaną w takiej formie. Podobnie jak owsianka, płatki jaglane upieczone z owocami będą doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i zdrową przekąskę czy słodki deser bez cukru 😉

Taką jaglankę możemy przygotować sobie dzień wcześniej i rano zapakować do pudełka, żeby w pracy czy w szkole mieć pod ręką coś zdrowego do przegryzienia. 
Owoce do jaglanki możecie zmodyfikować, dobrze sprawdzą się też maliny, czereśnie, brzoskwinie albo jabłka i gruszki. Możecie też dodać rozgniecionego banana, całość będzie wtedy słodsza. 

PIECZONA JAGLANKA Z TRUSKAWKAMI

 
Czas przygotowania 10 minut + 25-30 minut pieczenia
Składniki na małą foremkę 16 cm
 
Pieczona jaglanka z truskawkami



100 g płatków jaglanych
100 ml wody
Jajko
Pomarańcza
Skórka pomarańczowa (można pominąć lub zastąpić innymi przyprawami)

 

  • Płatki jaglane zalać ciepłą wodą, odstawić na 5-10 minut
  • Pomarańczę zblendować, dodać do płatków
  • Dodać jajko i skórkę pomarańczową i wymieszać całość
  • Wyłożyć masę do foremki, poukładać truskawki wciskając je lekko w masę
  • Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni