Szpinakowe mini frittaty

Szpinakowe mini frittaty

Masz w lodówce trochę warzyw, jajka i brak pomysłu na obiad? Możesz wyczarować z tego pyszne mini frittaty, czyli babeczki z jajek pełne warzyw i aromatycznych ziół.


Te jajeczne babeczki świetnie sprawdzą się jako posiłek do pracy czy szkoły, który z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej. Będzie to również pożywna i zdrowa przekąska, bo smakują równie dobrze na zimno.


Jest to też fajne rozwiązanie, jeśli pozostały Ci resztki warzyw z poprzednich obiadów, a tak jak ja, nie lubisz wyrzucać jedzenia. W tych babeczkach odnajdą się idealnie 😉

Szpinakowe mini ftittaty

 

SZPINAKOWE MINI FRITTATY

 

Czas przygotowania 40 minut
Z podanych składników wyszło 8 babeczek

3 jajka
3 łyżki płatków jaglanych
100 g świeżego szpinaku
Ćwierć czerwonej i ćwierć żółtej papryki
Kilka oliwek
Kila pomidorków koktajlowych
Pół małej czerwonej cebuli
Garść słonecznika
Sól, pieprz, zioła

 

  • Szpinak wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i dusić chwilę pod przykryciem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość
  • Papryki, oliwki, pomidorki i cebulę posiekać drobno
  • Jajka roztrzepać, dodać szpinak (jeśli zostało w nim dużo wody to część odlać), posiekane warzywa, płatki, słonecznik i przyprawy, wymieszać dokładnie
  • Jajeczno-warzywną masę przelać do foremek na babeczki (u mnie silikonowe), piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni