Bardzo lubię przepisy na szybkie dania, które świetnie sprawdzą się zarówno w roli śniadania, obiadu jak i przekąski. Bardzo często są to wszelkiego rodzaju omlety, fritatty czy babeczki na bazie jajek. Na blogu możecie znaleźć kilka tego typu propozycji:
Dziś podrzucam Wam kolejny pomysł na jajeczne babeczki, tym razem w wersji z kaszą pęczak. Dzięki jej dodatkowi babeczki są pożywne i świetne jako szybka opcja obiadowa. Dobrze smakują też na zimno, sprawdzą się doskonale jako przekąska do pracy, szkoły czy w podróży 😊
JAJECZNE BABECZKI Z KASZĄ PĘCZAK
Z podanych składników wyszło 11 babeczek
Czas przygotowania 35 minut (plus czas potrzebny na ugotowanie kaszy)
3 jajka
8-9 łyżek ugotowanej kaszy pęczak
3 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (można zastąpić koncentratem lub dodać posiekane suszone pomidory)
Pół papryki żółtej oraz pół czerwonej
Kilka zielonych oliwek
Pół szklanki kefiru
Sól, pieprz
- Warzywa posiekać w drobną kostkę
- W misce roztrzepać jajka z jogurtem i pastą, doprawić
- Dodać posiekane warzywa i ugotowaną kaszę
- Masę rozlać do foremek (ja używam silikonowych)
- Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni