Pieczone warzywa korzeniowe z gzikiem

Pieczone warzywa korzeniowe z gzikiem

Czasem (a nawet dość często) potrzebujemy pomysłu na obiad, który nie pochłonie nam mnóstwa czasu i zrobi się prawie sam. W dodatku chcemy, żeby było to coś zdrowego, pożywnego no i wiadomo – smacznego. Dzisiaj więc ograniczamy się do pokrojenia warzyw i włożenia ich do piekarnika. Jeszcze tylko kilka minut na przygotowanie dodatku do warzyw i obiad gotowy 🙂

O tej porze często najlepszą opcją okazują się warzywa korzeniowe. Warzywa typu pomidor czy ogórki o tej porze najczęściej smakują… nie, w ogóle nie smakują 😛 Dlatego ograniczam ich wykorzystanie w kuchni i w oczekiwaniu na cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu. 

W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami. 


Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją 🙂

Pieczone warzywa korzeniowe z gzikiem

 

PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM

 
Warzywa w proporcjach według uznania – ziemniaki, bataty, buraki, marchewka
Pół kostki twarogu półtłustego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Pół małej czerwonej cebuli
Pieprz, sól

 

  • Warzywa pokroić na mniejsze kawałki
  • Wyłożyć na blachę do pieczenia, skropić olejem i posypać ziołami
  • Piec do miękkości
 
  • Twaróg połączyć z jogurtem
  • Dodać posiekaną drobno cebulę i przyprawić pieprzem i solą