Makaron ze szpinakiem, szparagami i tofu

Makaron ze szpinakiem, szparagami i tofu

Sezon na szparagi trwa zdecydowanie zbyt krótko! Zgadzacie się ze mną?
W tym sezonie było mi z nimi zdecydowanie nie po drodze i wykorzystałam je w swojej kuchni zaledwie parę razy. Na szczęście za każdym razem były wyśmienite 😀

Szaragi nie lubią długiej obróbki termicznej, wystarczy im chwila w wodzie czy na patelni żeby zachowały swoją cudowną jędrność i chrupkość. Dzięki temu też są produktem, który pozwala na przygotowanie szybkich, ale oryginalnych i pysznych potraw. Szparagi nie potrzebują też wielu dodatków. Makaron, oliwa, trochę szpinaku wystarczą i będą świetnym tłem dla głównego bohatera – szparagów. 

A Wy w jakiej formie lubicie wykorzystywać szparagi?

Makaron ze szpinakiem, szparagami i tofu


MAKARON ZE SZPINAKIEM, SZPARAGAMI I TOFU


Czas przygotowania 10-15 minut


Makaron pełnoziarnisty 60g
4-5 szparagów
2 garści szpinaku
3 plastry tofu
Ząbek czosnku
Oliwa
Oregano, pieprz, sól


  • Makaron ugotować al dente
  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki
  • Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić rozgnieciony ząbek czosnku, po chwili dorzucić szparagi i szpinak
  • Podsmażać około 5 minut mieszając często
  • Patelnię zdjąć z ognia, dodać przyprawy, ugotowany makaron i pokrojone w kostkę tofu, wymieszać

Makaron ze szpinakiem, szparagami i tofu