Sezon na szparagi trwa zdecydowanie zbyt krótko! Zgadzacie się ze mną?
W tym sezonie było mi z nimi zdecydowanie nie po drodze i wykorzystałam je w swojej kuchni zaledwie parę razy. Na szczęście za każdym razem były wyśmienite 😀
Szaragi nie lubią długiej obróbki termicznej, wystarczy im chwila w wodzie czy na patelni żeby zachowały swoją cudowną jędrność i chrupkość. Dzięki temu też są produktem, który pozwala na przygotowanie szybkich, ale oryginalnych i pysznych potraw. Szparagi nie potrzebują też wielu dodatków. Makaron, oliwa, trochę szpinaku wystarczą i będą świetnym tłem dla głównego bohatera – szparagów.
A Wy w jakiej formie lubicie wykorzystywać szparagi?
MAKARON ZE SZPINAKIEM, SZPARAGAMI I TOFU
Czas przygotowania 10-15 minut
- Makaron ugotować al dente
- Szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki
- Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić rozgnieciony ząbek czosnku, po chwili dorzucić szparagi i szpinak
- Podsmażać około 5 minut mieszając często
- Patelnię zdjąć z ognia, dodać przyprawy, ugotowany makaron i pokrojone w kostkę tofu, wymieszać