Kuchnia azjatycka ma tak wiele twarzy, że chyba nie sposób się nią znudzić. Kontynent olbrzymich kontrastów, co ma swoje odzwierciedlenie także w kuchni. takiej mnogości smaków, potraw, składników trudno znaleźć w jakimkolwiek innym miejscu.
Indie – królestwo intensywnego aromatycznego curry, gdzie podstawą jest ryż, soczewica oraz tradycyjne chlebki naan. Mnogość przypraw używanych w kuchni indyjskiej może przyprawić o zawrót głowy. Efektem są niezwykle intensywne, aromatyczne, kremowe dania.
Pierwsze skojarzenia z Japonią? Sushi, tempura, ramen, a także spore ilości ryb, owoców morza, imbiru i wodorostów. Dla mnie to także uczta dla oka, bo perfekcyjnie przygotowane dania kuchni japońskiej przypominają nierzadko jadalne dzieła sztuki.
Korea zaskoczy nas tradycyjnymi kiszonymi lub fermentowanymi produktami jak kimichi, które poza tym, że zachwycają smakiem, są także niezwykle korzystne dla zdrowia.
W Chinach skosztujemy tradycyjnych pierożków, słynnej kaczki oraz niezliczone gatunki herbat, która jest niezbędnym składnikiem diety Chińczyków.
No i w końcu mój zdecydowany faworyt – kuchnia tajska! Zachwycające bogactwo i różnorodność smaków. Nieodłącznymi składnikami są tutaj mleczko kokosowe, limonka, trawa cytrynowa, imbir, liście limonki kaffir czy pasta z tamaryndowca. Do tego przepyszne, soczyste owoce!
W mojej kuchni zdecydowanie najwięcej inspiracji płynie z Tajlandii. Staram się przemycić choć odrobinę tego orientu do dań, i tak na moim blogu znajdziecie kilka propozycji inspirowanych tajskimi smakami:
- Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
- Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym
- Curry z mango, mleczkiem kokosowym i tofu
- Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą
- Pad thai z tofu
A dziś bardzo prosta propozycja na potrawkę w tajskim stylu. Potrawka składa się z bardzo podstawowych, łatwo dostępnych składników. Jednak dzięki użyciu sprytnej przyprawy, którą ostatnio odkryłam, zyskuje iście orientalny, wyrazisty charakter. Jak widzicie potrzeba naprawdę niewiele by choć odrobinę przybliżyć sobie smaki Azji 😉
PROSTA POTRAWKA Z CIECIERZYCY I CUKINII W TAJSKIM STYLU
Składniki na jedną porcję
- Marchewkę posiekać drobno
- Cukinię pokroić w kostkę
- Na odrobinie oleju zeszklić zmiażdżony czosnek, po chwili dodać marchewkę i smażyć chwilę
- Po tym czasie dorzucić cukinię, dolać około ćwierć szklanki wody i dusić aż warzywa lekko zmiękną
- Dodać ugotowaną (lub odsączoną z zalewy) ciecierzycę
- Zdjąć z ognia, dodać serek naturalny oraz przyprawę tajską, wymieszać całość
- Podawać z komosą ryżową lub ryżem