Ciasto bananowe bez cukru

Ciasto bananowe z brzoskwinią, deser bez cukru

Pokusę na słodkości i chęć podjadania można skutecznie poskromić i sprawić, że batoniki, cukierki i ciasteczka nie będą z uporem chodziły za nami całe dnie. Wystarczy zamienić źródło słodkości na takie, które nie tylko będą uciechą dla naszych kubków smakowych, ale także dostarczą sporą dawkę wartości odżywczych i witamin. 

Na pierwsze miejsce wysuwają się oczywiście owoce. Naturalne zdrowe słodkości 😉 Szczególnie w okresie letnim mamy tak szeroki wybór świeżych, soczystych, słodkich owoców, że szkoda rezygnować z nich na rzecz sztucznych sklepowych batoników. Na bazie świeżych owoców można przygotować przepyszne desery, które skutecznie zaspokoją potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego.

Kolejną opcją są owoce suszone, które również są popularnym składnikiem wielu zdrowych deserów. Suszone daktyle, morele, rodzynki czy śliwki mają w sobie nie tylko dużą dawkę słodyczy, ale także błonnika i witamin. W przypadku suszonych owoców warto jednak zachować umiar, ponieważ mają one w sobie dużo więcej cukru niż owoce świeże. I mimo, że jest to naturalny cukier występujący w owcach, to spożywany w nadmiarze może wpłynąć negatywnie na nasze samopoczucie oraz sylwetkę.

Warto wykorzystywać w kuchni także takie składniki jak cynamon czy mąka kokosowa. Oba składniki powodują silniejsze odczuwanie słodkiego smaku, dlatego dodanie ich do domowych słodkości będzie doskonałym pomysłem.
Poza tym polecam takie dodatki jak skórka z cytrusów, migdały, orzechy czy kakao (to bez cukru), które także podkręcą smak deserów.

Kolejnym sposobem na naturalne i zdrowe osłodzenie sobie życia jest naturalny miód 😉 Jest to bomba wartości odżywczych i warto go włączyć do jadłospisu. Jednak tak jak w przypadku suszonych owoców nie należy przesadzać z jego ilością, bo mimo, że zdrowy to w dalszym ciągu jest to cukier. I co najważniejsze, przy wybieraniu miodu upewnijcie się, że jest to miód naturalny, nieprzetworzony i bez dodatku rafinowanych cukrów czy słodzików.

A poniższy przepis na ciasto z owocami niech posłuży za potwierdzenie, że zdrowe, domowe słodycze są smaczne i łatwe w przygotowaniu 😀 
Jak przekonacie się czytając listę składników, ciasto upieczone jest bez dodatku białego cukru. W tym przypadku sodki smak nadają owoce, a dodatkowo użyta mąka kokosowa ciekawie podkreśla smak ciasta. 

Jeśli zasmakuje Wam ciasto bananowe to koniecznie spróbujcie też wersji z sernikiem! 🙂 To jeden z moich faworytów! 

Ciasto bananowe bez cukru

CIASTO BANANOWE Z OWOCAMI

Porcja

Forma 16 cm

Czas

60-70 min

Składniki

  • 2 banany

  • 2 jajka

  • 70g płatków jaglanych

  • 40g mąki kokosowej

  • 70g wody

  • Pół łyżeczki proszku dopieczenia, pół łyżeczki sody

  • Owoce np. brzoskwinia, gruszka, truskawki

Wykonanie

  • Banany zblendować z jajkami na gładką masę
  • Dodać mąkę oraz płatki, wymieszać i odstawić na kilka minut
  • Dodawać wodę do uzyskania konsystencji jogurtu
  • Dodać sodę i proszek do pieczenia i opcjonalnie dodatki np. skórkę pomarańczową
  • Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć owoce
  • Piec 50-60 minut, kroić po ostygnięciu
Ciasto bananowe bez cukru