Terrina z buraków i sera koziego

Terrina z braków i sera koziego

Ser kozi i buraki to nieśmiertelne i sprawdzone połączenie. Można łączyć je na wiele sposobów w przeróżnych przekąskach lub daniach głównych. Jest to też jedno z moich ulubionych połączeń, na blogu znajdziecie już zapiekankę z botwinki z serem kozim, która bazuje na tych samych smakach. Tym razem dla odmiany połączyłam te składniki w przekąsce na zimno. Jest to terrina, czyli przystawka podawana na zimno. Jej przygotowanie jest dużo łatwiejsze i szybsze niż może się wydawać. Potrzebuje jedynie czasu żeby stężeć w lodówce, a smaki mogły się przegryźć.

Terrina z buraków i sera koziego
Terrina z buraków i sera koziego
Terrina z buraków i sera koziego

Terrina z braków i sera koziego

Recipe by Healthy Creations
Czas

30

minutes
Kalorie

450

kcal
Porcje

5-6

Składniki

  • 180 g jogurtu koziego (można użyć koziego serka do smarowania)

  • 150 g serka naturalnego

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • Ząbek czosnku

  • Tymianek, sól, pieprz

  • Łyżka pestki dyni

  • 2 upieczone buraki

Wykonanie

  • Upieczone buraki pokroić w cieniutkie plasterki, ja zrobiłam to za pomocą obieraczki do warzyw
  • Jogurt kozi połączyć z serkiem naturalnym, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać, pestki dyni rozdrobnić i dodać do masy
  • Żelatynę zalać ciepłą wodą i poczekać aż się rozpuści
  • Rozpuszczoną żelatynę połączyć z przygotowanym serkiem, odstawić na kilka minut do lodówki aż lekko zacznie tężeć
  • Podłużną foremkę wyłożyć folią spożywczą tak, żeby wystawała poza boki formy (będzie potrzebna do zawinięcia całości)
  • Dno oraz boki foremki wyłożyć plastrami buraka w taki sposób, żeby lekko na siebie zachodziły 
  • Pierwszą warstwę buraków posmarować serkiem (ja podzieliłam masę na trzy części, ale możecie zrobić więcej warstw i w każdej użyć nieco mniej serka)
  • Na serek wyłożyć kolejną warstwę buraków i ponowie posmarować serkiem
  • ten sposób postępujemy do wykorzystania całego przygotowanego serka, pamiętając że na samej górze muszą znaleźć się buraki 
  • Na koniec zamknąć terrinę pozostawioną po bokach folią spożywczą i tak zabezpieczoną zostawić w lodówce na kilka godzin
  • Przed podaniem wyjąć terrinę z folii, można to zrobić odkrywając górne warstwy folii, przykładając talerz do formy i delikatnie odwracając ją do góry nogami, żeby terrina wylądowała na talerzu. Następnie usunąć folię.