Tarta z porem i pieczarkami

Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami

Przepis na łatwą tartę upieczoną na bezglutenowym spodzie. Kruchy spód upiekłam bez dodatku masła, na bazie mąki kukurydzianej oraz maki z ciecierzycy. Ta druga nadaje ciastu specyficznego smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów:

Farsz z kolei był efektem tak zwanego czyszczenia lodówki 😀 Ale z czystym sumieniem polecam to połączenie! Por i pieczarki to zdecydowanie dobrana para i na pewno jeszcze nie raz to powtórzę. Żeby nadać całości bardziej kremowej konsystencji dodałam do farszu resztę twarogu, który akurat miałam w lodówce. Możecie zamienić twaróg np. na 2-3 łyżki serka wiejskiego, trochę jogurtu czy startą mozzarellę.

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Recipe by Healthy Creations
Porcje

2

porcje
Czas

50

minutes
Kalorie

700

kcal

Składniki

  • CIASTO
  • 60 g mąki z ciecierzycy

  • 50 g mąki kukurydzianej

  • 60 ml gorącej wody

  • 10 g oleju

  • FARSZ
  • 6-8 pieczarek

  • Kawałek pora (ok. 4-5 cm)

  • Jajko

  • 50 g twarogu półtłustego

  • Bazylia, sól, pieprz

Wykonanie

  • SPÓD
  • Składniki na spód połącz w zwarte, elastyczne ciasto
  • Gotowym ciastem wylep brzegi i spód foremki, warto wcześniej formę posmarować cienką warstwą oleju żeby bez problemu wyjąć tartę po upieczeniu
  • Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 8-10 minut
  • FARSZ
  • Pora posiekać drobno i zeszklić na odrobinie oleju
  • Po około 5 minutach do pora dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić kolejne 5 minut, w tym czasie nie mieszać pieczarek żeby nie puściły zbyt dużo wody
  • Jajko połączyć z rozkruszonym twarogiem, dodać przyprawy
  • Kiedy pieczarki z porem lekko przestygną połączyć je z masą jajeczną
  • Farsz wylać na podpieczony spód i piec dalej około 20-25 minut aż do ścięcia farszu
Tarta z porem i pieczarkami
Tarta z porem i pieczarkami