Przepis łączący w sobie dwa genialne desery – ciasto kakaowe oraz sernik jagodowy na zimno. Ciemny spód, wilgotny, przyjemnie kakaowy doskonale uzupełnia lekka sernikowa masa. Do części sernikowej dodałam sproszkowane jagody, co nadało jej uroczego, fioletowego koloru. W sezonie możecie oczywiście wykorzystać świeże jagody!
Całe ciasto przygotowane jest w zdrowej, lekkiej wersji. Nie znajdziecie w nim białego cukru. Do posłodzenia ciasta wykorzystałam jedynie banany oraz naturalny miód, które poza tym, że nadają słodyczy, to są też kopalnią wartości odżywczych! Taki deser będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych, dosładzanych ciast. Z pewnością będzie dużo korzystniejszym wyborem dla naszego zdrowia 😉
A jeśli jesteście fanami takich zdrowych serników z owocami, koniecznie spróbujcie także:
Sernik jagodowy na kakaowym spodzie
Składniki na małą tortownicę o średnicy 16 cm
Składniki
- SPÓD
Banan
Jajko
30 g mąki gryczanej
5 g kakao bez cukru
20 ml wody
szczypta soli
- MASA SERNIKOWA
250 g twarogu sernikowego
Łyżka miodu
2 łyżeczki żelatyny
Łyżeczka sproszkowanych jagód lub mała garść świeżych jagód
Opcjonalnie kilka kropel wody różanej
Odrobina soku z cytryny
Wykonanie
- SPÓD
- Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj i połącz z jajkiem
- Dodaj mąkę, kakao, wodę oraz szczyptę soli i wymieszaj
- Piecz 20 – 25 min w 190 stopniach
- MASA SERNIKOWA
- Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody
- Ser połącz z miodem oraz jagodami (jeśli używasz świeżych zblenduj je), dodaj kilka kropel soku z cytryny i opcjonalnie wodę różaną
- Masę serową połącz z żelatyną i odstaw do lodówki
- Kiedy masa zacznie lekko tężeć wylej ją na ostudzony spód
- Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia
- Wierzch ciasta posmaruj serkiem naturalnym, a na nim rozprowadź mus z rozgniecionych malin