
Prosty gryczany placek-pizza z zaledwie trzech składników, doskonały jako spód do pełnoziarnistej pizzy. Przygotowana bez drożdży nie wymaga wyrastania, będzie więc gotowa w dosłownie kilka minut!
Po upieczeniu wychodzi delikatna, cienka i chrupka. Na placek można położyć dowolne dodatki. U mnie to zblanszowany szpinak, cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe oraz feta. Do tego dużo oregano 🙂
Taka wariacja będzie zdecydowanie zdrowszym wyborem od klasycznej pizzy z białej mąki. Upieczona na bazie pełnoziarnistej mąki gryczanej będzie pożywna, a w dodatku w wersji bezglutenowej.
A jeśli szukasz ekspresowego rozwiązania bez włączania piekarnika to polecam przepis na gryczaną pizzę z patelni 🙂
Jeśli z kolei masz ochotę na pizzowe eksperymenty to koniecznie sprawdź pizzę na spodzie z twarogu! Wychodzi pyszna!

Pizza gryczana bez drożdży
4
servings30
minutes300
kcalSkładniki
120 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
15 g oliwy
Szczypta soli
Oregano
Gorąca woda
Dodatki np. szpinak, cukinia, pomidorki, ser feta
Wykonanie
- Mąkę połączyć z oliwą i solą
- Dolewać małymi porcjami gorącą wodę i mieszać, aż do uzyskania elastycznego zwartego ciasta
- Ciasto rozwałkować na cienki placek, najlepiej zrobić to przez warstwę papier do pieczenia, żeby uniknąć przyklejania ciasta do wałka
- Ciasto posmarować niewielką ilością oliwy, położyć dodatki
- Zapiekać w 190 stopniach 17-20 minut w zależności jak chrupiące ciasto chcemy uzyskać