Pizza gryczana bez drożdży

Pizza gryczana bez drożdży

Pizza gryczana bez drożdży
Pizza gryczana bez drożdży

Prosty gryczany placek-pizza z zaledwie trzech składników, doskonały jako spód do pełnoziarnistej pizzy. Przygotowana bez drożdży nie wymaga wyrastania, będzie więc gotowa w dosłownie kilka minut!

Po upieczeniu wychodzi delikatna, cienka i chrupka. Na placek można położyć dowolne dodatki. U mnie to zblanszowany szpinak, cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe oraz feta. Do tego dużo oregano 🙂

Taka wariacja będzie zdecydowanie zdrowszym wyborem od klasycznej pizzy z białej mąki. Upieczona na bazie pełnoziarnistej mąki gryczanej będzie pożywna, a w dodatku w wersji bezglutenowej.

A jeśli szukasz ekspresowego rozwiązania bez włączania piekarnika to polecam przepis na gryczaną pizzę z patelni 🙂

Jeśli z kolei masz ochotę na pizzowe eksperymenty to koniecznie sprawdź pizzę na spodzie z twarogu! Wychodzi pyszna!

Pizza gryczana bez drożdży
Pizza gryczana bez drożdży

Pizza gryczana bez drożdży

Recipe by Healthy Creations
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Calories

300

kcal

Składniki

  • 120 g mąki gryczanej pełnoziarnistej

  • 15 g oliwy

  • Szczypta soli

  • Oregano

  • Gorąca woda

  • Dodatki np. szpinak, cukinia, pomidorki, ser feta

Wykonanie

  • Mąkę połączyć z oliwą i solą
  • Dolewać małymi porcjami gorącą wodę i mieszać, aż do uzyskania elastycznego zwartego ciasta
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, najlepiej zrobić to przez warstwę papier do pieczenia, żeby uniknąć przyklejania ciasta do wałka
  • Ciasto posmarować niewielką ilością oliwy, położyć dodatki
  • Zapiekać w 190 stopniach 17-20 minut w zależności jak chrupiące ciasto chcemy uzyskać