Obiad wymyślony z potrzeby wyczyszczenia lodówki i przygotowania czegoś na szybko 😀
Często przygotowuję tego typu pasty głownie jako dodatek do pieczywa. Możliwa liczba kombinacji i zabawy smakami jest nieograniczona 😉 Wersja z młodymi ziemniakami i śledziem solonym jest równie genialna 😉
Tym razem postanowiłam wykorzystać pastę na ekspresowy obiad. W tej wersji podałam pastę z naleśnikami bez dodatku mąki. Szybko, zdrowo i smacznie.
NALEŚNIKI Z SAMYCH JAJEK I PASTA Z BURACZKÓW I CIECIERZYCY
Czas przygotowania 20 minut
Składniki podane na jedną porcję
Pasta
3 łyżki tartych buraczków
4 łyżki ciecierzycy
3-4 zielone oliwki
2 małe ogórki konserwowe
3-4 pomidorki koktajlowe
Łyżka serka naturalnego
Pieprz, sól
Naleśniki
Jajko
Łyżka zmielonego siemienia lnianego
Woda/mleko
Pasta
- Połowę ciecierzycy rozgnieść widelcem, resztę zostawić w całości
- Ogórki, oliwki i pomidorki pokroić na mniejsze kawałki
- Połączyć wszystkie składniki i przyprawić
Naleśniki
- Jajko roztrzepać, połączyć z siemieniem i dodać odrobinę wody lub mleka (2-3 łyżki)
- Masę wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko z obu stron
- Naleśniki wychodzą delikatne dlatego trzeba przewracać je bardzo ostrożnie