Naleśniki z samych jajek z pastą z buraczków i ciecierzycy

Naleśniki z samych jajek z pastą z buraczków i ciecierzycy

Obiad wymyślony z potrzeby wyczyszczenia lodówki i przygotowania czegoś na szybko 😀
Często przygotowuję tego typu pasty głownie jako dodatek do pieczywa. Możliwa liczba kombinacji i zabawy smakami jest nieograniczona 😉 Wersja z młodymi ziemniakami i śledziem solonym jest równie genialna 😉

Tym razem postanowiłam wykorzystać pastę na ekspresowy obiad. W tej wersji podałam pastę z naleśnikami bez dodatku mąki. Szybko, zdrowo i smacznie.

Pasta z buraczków i ciecierzycy z naleśnikami z samych jajek

 

NALEŚNIKI Z SAMYCH JAJEK I PASTA Z BURACZKÓW I CIECIERZYCY


Czas przygotowania 20 minut
Składniki podane na jedną porcję

Pasta

3 łyżki tartych buraczków
4 łyżki ciecierzycy
3-4 zielone oliwki
2 małe ogórki konserwowe
3-4 pomidorki koktajlowe
Łyżka serka naturalnego
Pieprz, sól
 

Naleśniki

Jajko
Łyżka zmielonego siemienia lnianego
Woda/mleko

Pasta

  • Połowę ciecierzycy rozgnieść widelcem, resztę zostawić w całości
  • Ogórki, oliwki i pomidorki pokroić na mniejsze kawałki
  • Połączyć wszystkie składniki i przyprawić

Naleśniki

  • Jajko roztrzepać, połączyć z siemieniem i dodać odrobinę wody lub mleka (2-3 łyżki)
  • Masę wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko z obu stron
  • Naleśniki wychodzą delikatne dlatego trzeba przewracać je bardzo ostrożnie