Gnocchi w sosie limonkowo-rozmarynowym

Gnocchi w sosie limonkowo-rozmarynowym

Dziś zapraszam na włoskie inspiracje. Delikatne kluseczki z gotowanych ziemniaków, które idealnie komponują się z aromatycznym sosem. 
 
Dania z ziemniaków i wszelkiego rodzaju kluski kojarzą się często z tuczącą, ciężką kuchnią. Jednak wcale nie musi tak być, jeśli zadbamy o to, aby dodatki do nich bazowały na lekkich, zdrowych i świeżych składnikach. Do zrobienia samych klusek możemy natomiast wykorzystać pełnoziarnistą mąkę zamiast klasycznej białej.
 
Wbrew pozorom te ziemniaczane kluseczki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Moje gnocchi wymagają jedynie dwóch prostych składników, które większość z Was ma pewnie pod ręką. Najbardziej czasochłonne w przepisie jest ugotowanie ziemniaków, ale żeby było jeszcze prościej gotujemy je w mundurkach. Ponieważ ziemniaki, których użyłam miały jeszcze bardzo delikatne i cienkie łupinki, po ugotowaniu nawet ich nie obierałam tylko ugniotłam w całości.

Do kluseczek wystarczy przygotować sos o ciekawym, wyrazistym smaku, aby otrzymać pyszne obiadowe danie. Ja przygotowałam sos na bazie serka naturalnego, wyszedł więc bardzo lekki, a jednocześnie przyjemnie kremowy. 

Gnocchi w sosie limonkowo-rozmarynowym

 

GNOCCHI W SOSIE LIMONKOWO-ROZMARYNOWYM

 
Czas przygotowania 15 minut (+ czas ugotowania ziemniaków)
Składniki na dużą porcję
 
4 małe ziemniaki z cienką delikatną skórką 
3-4 łyżki mąki gryczanej
 
Kilka listków rozmarynu
Sok z połowy limonki
Mały ząbek czosnku
3-4 łyżki serka naturalnego typu bieluch
Pieprz, sól
 
Gnocchi
  • Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach
  • Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić jeszcze kilka sekund na ogniu żeby odparować jak najwięcej wody
  • Jeszcze ciepłe ziemniaki roznieść i posolić
  • Kiedy temperatura ziemniaków pozwoli już na ich swobodne ugniatanie dłońmi dodawać po łyżce mąki i ugniatać jak ciasto, aż otrzymamy w miarę zwartą konsystencję. Masa nie może być bardzo zbita, dodajemy jedynie tyle mąki, aby dało uformować się z ciasta wałek, a odkrajane kluseczki nie rozpadały się
  • Z ciasta formujemy wałek, grubość dostosujmy do tego, jakiej wielkości gnocchi chcemy uzyskać
  • Kroimy ciasto na niewielkie kawałki, następnie każdy z nich zgniatamy lekko w dłoni, żeby nadać im owalny kształt i zrobić lekkie wgłębienia na sos
  • Gnocchi wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 2 minuty
  • Podajemy z sosem
 
Sos
  • Czosnek i rozmaryn siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
  • Po chwili dodajemy sok z połowy limonki i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu
  • Zdjąć z ognia, dodać serek, wymieszać całość i doprawić solą i pieprzem
  • Do sosu dodać ugotowane gnocchi i wymieszać, żeby pokryły się sosem
 
Gnocchi w sosie limonkowo-rozmarynowym