Naszła Was ochota na słodką przekąskę? Powstrzymajcie łapki sięgające po kupne batoniki czy ciasteczka… I’m watching you… 😛
Jeśli uzbroicie się w odrobinę cierpliwości i spędzicie kilka minut w kuchni, za 30 minut możecie mieć pyszne ciasteczka, które zaspokoją potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego, a dostarczą samych zdrowych składników.
Przygotowanie tych ciastek jest dziecinnie proste, a dobór dodatków możecie dowolnie modyfikować. W mojej wersji są pestki słonecznika, siemię lniane, sezam i skórka cytrynowa.
KOKOSOWO – BANANOWE CIASTKA OWSIANE
200 g płatków owsianych
2 banany
30 g mąki kokosowej
30 g mąki kokosowej
Dodatki do wyboru: cynamon, orzechy, pestki dyni, słonecznika, migdały, bakalie, kakao, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa
- Płatki zalewamy wrzątkiem odrobinę ponad poziom płatków, odstawiamy na 5-10 minut
- Kiedy płatki wchłoną wodę odkładamy część do innego naczynia i blendujemy je razem z bananami
- Dodajemy zblendowaną masę do reszty płatków
- Dodajemy mąkę kokosową do uzyskania w miarę zwartej masy, dorzucamy też wybrane dodatki
- Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, jeśli zrobicie grubsze ciastka wyjdą bardziej miękkie i wilgotne, jeśli wolicie chrupiące ciastka, zróbcie je odrobinę cieńsze
- Ciastka pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut aż będą zrumienione