Orientalna zupa kokosowa

Orientalna zupa kokosowa

Orientalna kuchnia jest niesamowita przez bogactwo niezwykle intensywnych smaków i cudownych aromatów. Pozornie przygotowanie orientalnych potraw wydaje się skomplikowane, jednak w gruncie rzeczy jest to całkiem proste. Wystarczy dobór odpowiednich, intensywnych przypraw i dodatków, żeby uzyskać ciekawy smak. 

Najlepsza w kuchni jest zabawa przepisami i składnikami. Nigdy nie trzymam się żadnego przepisu w stu procentach. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła. Warto eksperymentować, szukać zamienników jeśli brakuje nam któregoś ze składników. Tylko w taki sposób odkryjecie nowe, ciekawe smaki 😉

W oryginalnych przepisach na azjatyckie dania można znaleźć wiele egzotycznych składników, których próżno szukać w osiedlowym sklepie. Moja wersja bazuje na składnikach, które bez problemu powinniśmy znaleźć w większości sklepów.

Zupa jest pikantna, a jednocześnie lekko słodka dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Cudownie rozgrzewa i przywołuje słońce 😀 Potrzeba jeszcze jakiejś zachęty? 😉

 
Orientalna zupa kokosowa

 

ORIENTALNA ZUPA KOKOSOWA

 

Mała czerwona papryka
200 g pieczarek
Pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
Kawałek imbiru (ok. 1 cm)
3/4 puszki mleczka kokosowego
Woda/bulion
Sok z połowy limonki
Łyżka sosu rybnego
Łyżka sosu sojowego
Kolendra, chilli
 
Tofu
Natka pietruszki



  • Cebulę i czosnek posiekać drobno, imbir zetrzeć na tarce
  • Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek i starty imbir, podsmażać chwilę
  • Do garnka dorzucić pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pieczarki pokrojone w plasterki
  • Podsmażać około 5 minut, po czym zalać wodą/bulionem tylko do przykrycia warzyw
  • Gotować około 10 minut
  • Po tym czasie dodać mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, sok z limonki i przyprawy
  • Gotować jeszcze około 10 minut
  • W razie potrzeby doprawić
  • Ja podałam zupę z kawałkami naturalnego tofu i świeżą pietruszką