Orientalna kuchnia jest niesamowita przez bogactwo niezwykle intensywnych smaków i cudownych aromatów. Pozornie przygotowanie orientalnych potraw wydaje się skomplikowane, jednak w gruncie rzeczy jest to całkiem proste. Wystarczy dobór odpowiednich, intensywnych przypraw i dodatków, żeby uzyskać ciekawy smak.
Najlepsza w kuchni jest zabawa przepisami i składnikami. Nigdy nie trzymam się żadnego przepisu w stu procentach. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła. Warto eksperymentować, szukać zamienników jeśli brakuje nam któregoś ze składników. Tylko w taki sposób odkryjecie nowe, ciekawe smaki 😉
W oryginalnych przepisach na azjatyckie dania można znaleźć wiele egzotycznych składników, których próżno szukać w osiedlowym sklepie. Moja wersja bazuje na składnikach, które bez problemu powinniśmy znaleźć w większości sklepów.
Zupa jest pikantna, a jednocześnie lekko słodka dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Cudownie rozgrzewa i przywołuje słońce 😀 Potrzeba jeszcze jakiejś zachęty? 😉
ORIENTALNA ZUPA KOKOSOWA
- Cebulę i czosnek posiekać drobno, imbir zetrzeć na tarce
- Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek i starty imbir, podsmażać chwilę
- Do garnka dorzucić pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pieczarki pokrojone w plasterki
- Podsmażać około 5 minut, po czym zalać wodą/bulionem tylko do przykrycia warzyw
- Gotować około 10 minut
- Po tym czasie dodać mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, sok z limonki i przyprawy
- Gotować jeszcze około 10 minut
- W razie potrzeby doprawić
- Ja podałam zupę z kawałkami naturalnego tofu i świeżą pietruszką