Przepis na proste placki, które mogą być propozycją zarówno na lekki obiad jak i pyszne śniadanie.
Placki są lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują w towarzystwie karmelizowanej czerwonej cebuli oraz papryki. Dodatek pikantnej pasty ajvar dodaje całości charakteru.
PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z KUKURYDZĄ I KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ
Czas przygotowania 20 minut
Składniki podane na przygotowanie 2 porcji
Składniki na placki
3 jajka
2 garści kukurydzy
Pół cukinii
Pół pęczka szczypiorku
10 łyżek płatków owsianych
2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika
Czubryca zielona, pieprz, sól
Karmelizowane warzywa
Czerwona papryka
Pół czerwonej cebuli
Ocet balsamiczny
Pasta ajvar
Łyżeczka miodu
PLACKI
- Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać
- Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić
- Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (około 2 łyżki na jednego placka)
- Smażyć z dwóch stron aż placki będą przyrumienione
KARMELIZOWANE WARZYWA
- Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski
- Wrzucić do garnka, podlać wodą i dusić około 10 minut aż warzywa lekko zmiękną
- Dolać 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę miodu i łyżeczkę pasty ajvar
- Dusić kolejne 5 minut aż do lekkiego skarmelizowania