Mówi się, że ludzie leniwi są często pomysłodawcami najlepszych usprawnień i rozwiązań, bo po prostu szukają sposobu żeby zrobić, ale się nie narobić. Czasem podobnie wygląda to w mojej kuchni. Kiedy w lodówce zostaje tylko światło (i ten pingwinek, który to światło zapala 😀 ), a do sklepu jakoś wyjątkowo daleko, budzą sie we mnie ukryte pokłady kreatywności. I tak było też z tym przepisem na makaron w sosie orzechowym.
Sytuacja po przeglądzie szafek i zamrażarki – trochę mrożonych warzyw, kawałek czerwonej papryki i…. masło orzechowe? Szybka wizualizacja czy to połaczenie może się udać i decyzja – nie ma innej opcji 😛
I takim sposobem przedstawiam Wam kryzysowy makaron w sosie na bazie masła orzechowego. Sos wyszedł kremowy, słodko-kwaśny przez dodatek soku z cytryny i miodu. I co najważniejsze – pyszny!
PRZEPIS
MAKARON W SOSIE ORZECHOWYM Z WARZYWAMI
Czas przygotowania 20 minut
Składniki na 2 porcje
Składniki na sos
3 duże łyżki masła orzechowego
Łyżka sosu sojowego
Łyżeczka miodu
Sok z połowy cytryny
Dodatkowo
Makaron pełnoziarnisty
Groszek mrożony
Fasolka szparagowa
Pół czerwonej papryki
- Wstawić wodę w dwóch garnkach – w jednym na makaron, w drugim do zblanszowania mrożonych warzyw
- Gdy woda się zagotuje wrzucić makaron, a do drugiego garnka wrzucić mrożony groszek i fasolkę szparagową (po około garść każdego), zostawić do ponownego zagotowania się wody i trzymać jeszcze 2-3 minuty po czym odcedzić i przelać zimną wodą
- W międzyczasie składniki na sos dokładnie razem zmiksować (spróbujcie czy smak Wam odpowiada, bo może się okazać, że z tych proporcji dla Was sos jest za kwaśny, dodajcie wtedy troche więcej miodu i na odwrót – jesli wyjdzie zbyt słodki dodajcie więcej soku z cytryny)
- W razie konieczności dodać wody, żeby sos nie był zbyt gęsty
- Czerwoną paprykę pokroić w kostkę
- Kiedy makaron będzie gotowy odlać wodę, a do garnka z makaronem wrzucić warzywa i przygotowany sos orzechowy
- Wymieszać całość i podawać 🙂