Lubię domowe pieczone pasztety, ale ponieważ na co dzień jem niewiele mięsa, często eksperymentuję z ich warzywnymi wersjami.
Nadal próbuję uzyskać idealny wegański pasztet, który nie będzie się kruszył i rozpadał mimo braku jajka. Trening czyni mistrza, więc liczę na to, że w końcu się uda 😛
Póki co dzielę się wersją z dodatkiem jajka. Dzięki sporej ilości przypraw pasztet jest bardzo aromatyczny, kremowy, jeden z najlepszych jakie do tej pory robiłam. Łatwo kroi się w plastry, nie rozpada się. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale zapewniam Was, że warto!
PRZEPIS
PASZTET WARZYWNY
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 marchewki
Pietruszka
Mały kawałek selera
Mała czerwona cebula
Ćwierć szklanki pestek słonecznika
Ćwierć szklanki pestek dyni
Jajko
3 łyżeczki płatków drożdżowych (można pominąć)
Przyprawy: kumin, słodka papryka, ostra wędzona papryka, oregano, pieprz, sos sojowy (można zamienić na sól)
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- Cebulę drobno posiekać
- W garnku podsmażyć cebulę, po chwili dodać starte warzywa i smażyć kilka minut
- Podlać wodą i dusić warzywa do miękkości
- Kiedy warzywa zmiękną dodać do nich kaszę oraz ciecierzycę i całość zblendować na gładką masę
- Pestki dyni i słonecznika zmielić w młynku na mąkę, dodać do zblendowanej masy
- Dodać jajko, płatki drożdżowe oraz przyprawy
- Całość dokładnie wymieszać
- Masę wyłożyć do formy i piec 40 minut w 180 stopniach