Pasztet warzywny z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Pasztet warzywny z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Lubię domowe pieczone pasztety, ale ponieważ na co dzień jem niewiele mięsa, często eksperymentuję z ich warzywnymi wersjami.

Pasztet wegetariański z ciecierzycą i kaszą jaglaną


Nadal próbuję uzyskać idealny wegański pasztet, który nie będzie się kruszył i rozpadał mimo braku jajka. Trening czyni mistrza, więc liczę na to, że w końcu się uda 😛

Póki co dzielę się wersją z dodatkiem jajka. Dzięki sporej ilości przypraw pasztet jest bardzo aromatyczny, kremowy, jeden z najlepszych jakie do tej pory robiłam. Łatwo kroi się w plastry, nie rozpada się. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale zapewniam Was, że warto!

Pasztet wegetariański z ciecierzycą i kaszą jaglaną




PRZEPIS


PASZTET WARZYWNY



1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3 marchewki
Pietruszka
Mały kawałek selera
Mała czerwona cebula
Ćwierć szklanki pestek słonecznika
Ćwierć szklanki pestek dyni
Jajko
3 łyżeczki płatków drożdżowych (można pominąć)
Przyprawy: kumin, słodka papryka, ostra wędzona papryka, oregano, pieprz, sos sojowy (można zamienić na sól)


  • Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce na dużych oczkach
  • Cebulę drobno posiekać
  • W garnku podsmażyć cebulę, po chwili dodać starte warzywa i smażyć kilka minut
  • Podlać wodą i dusić warzywa do miękkości
  • Kiedy warzywa zmiękną dodać do nich kaszę oraz ciecierzycę i całość zblendować na gładką masę
  • Pestki dyni i słonecznika zmielić w młynku na mąkę, dodać do zblendowanej masy
  • Dodać jajko, płatki drożdżowe oraz przyprawy
  • Całość dokładnie wymieszać
  • Masę wyłożyć do formy i piec 40 minut w 180 stopniach

Pasztet wegetariański z ciecierzycą i kaszą jaglaną