Gofry pełnoziarniste to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, albo zdrowy deser. Słodki, ale bez dodatku cukru 🙂
Gofry słodzone są jedynie dojrzałym bananem, nie znajdziecie w nich ani grama dodanego białego cukru. Upieczone z mąki pełnoziarnistej będą pożywnym słodkim śniadaniem. Wychodzą pyszne, puszyste, idealne z dodatkiem świeżych owoców.
PEŁNOZIARNISTE GOFRY BANANOWE
Czas przygotowania 30 minut
Z podanych składników wyszły 3 gofry
Dojrzały banan
Duże jajko
Duże jajko
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
Woda/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
Odrobina sody
- Banana rozgnieść widelcem
- Połączyć z jajkiem, mąkami i wodą/mlekiem w takiej ilości żeby uzyskać ciasto konsystencji gęstej śmietany
- Dodać siemię lniane i sodę i wymieszać dokładnie
- Smażyć w rozgrzanej gofrownicy