Risotto z cukinią i parmezanem

Risotto z cukinią i parmezanem

Podczas ostatniej wycieczki do Włoch dostaliśmy w prezencie włoski ryż do risotto. Po powrocie pomysł na obiad był więc oczywisty 😀
A ponieważ zaczyna się sezon na cukinie, to ona została drugim bohaterem tego dania. 
Jest to potrawa, przy której musimy uzbroić się w odrobinę cierpliwości, ponieważ ryż musi powoli chłonąć bulion i nasiąknąć jego aromatem. Ale zapewniam Was, że warto!

Risotto z cukinią, białym winem i parmezanem



RISOTTO Z CUKINIĄ I PARMEZANEM


Czas przygotowania to około 30-40 minut
Składniki podane na przygotowanie dwóch porcji

150g ryżu do risotto
Pół dużej cukinii
Pół białej cebuli
Około pół szklanki białego wytrawnego wina
Bulion (u mnie warzywny)
Parmezan
Natka pietruszki
Świeży rozmaryn
Pieprz, sól

  • Cebulę poszatkować i podsmażyć chwilę na oliwie
  • Wrzucić suchy ryż i smażyć około minutę aż stanie się szklisty
  • Wlać wino i wrzucić posiekane listki rozmarynu
  • Zostawić chwilę na dość dużym ogniu aż alkohol wyparuje
  • Następnie wlać porcję bulionu tak żeby zakryć ryż i pozostawić na wolnym ogniu
  • Kontrolować ilość płynu i uzupełniać jeśli ryż już do wchłonął, ale nie jest jeszcze odpowiednio miękki
  • Kiedy ryż będzie prawie gotowy dorzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię oraz poszatkowaną natkę pietruszki
  • Wymieszać i gotować dalej do miękkości ryżu
  • Na koniec posypać parmezanem, doprawić solą i pieprzem

Risotto z cukinią, białym winem i parmezanem