Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Flatbread czyli prosty chlebek upieczony w piekarniku lub na patelni, zrobiony tylko z mąki wody/jogurtu i przypraw. Może być dodatkiem do dania głównego, gulaszu czy potrawki, przekąską lub przystawką podany z pastą czy hummusem. 

Może być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy 😉 bez drożdży i wyrastania.

Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych – słodka gruszka i wyrazisty wytrawny ser z niebieską pleśnią. Do tego odrobina pasty paprykowej na spód, aby całość nie była sucha, oraz orzechy włoskie jako idealne dopełnienie dania. Dla mnie petarda!

Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi



FLATBREAD Z GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI


Czas przygotowania 25 minut
Z podanych składników wyszła jedna duża lub dwie małe porcje

Składniki na chlebek
90 g mąki pszennej
50 g mąki z ciecierzycy
Łyżka jogurtu naturalnego
Oregano
Wrzątek

Dodatki
Pasta paprykowa
Gruszka
Ser pleśniowy (z niebieską pleśnią)
Orzechy włoskie

Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

  • Łączymy obie mąki, jogurt i oregano
  • Wyrabiamy i dodajemy wrzątek w takiej ilości, aby uzyskać elastyczne i miękkie ciasto, może delikatnie lepić się do rąk
  • Z ciasta formujemy kulę, kładziemy ją na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na cienki placek około 0,5 cm. W ten sposób ciasto nie będzie kleiło nam się do wałka
  • Ciasto smarujemy pastą paprykową, układamy plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym
  • Wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 15 minut, trzeba kontrolować, aby spód nie spiekł się za bardzo. Wyciągamy gdy jest lekko przyrumieniony
  • Upieczony chlebek posypujemy orzechami

Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi