Pierniczki na Święta gotowe? 🙂
U mnie zamiast klasycznych pierniczków powstały piernikowe pralinki. Są za to klasycznie w zdrowej wersji, bez dodatku białego cukru.
Wyszły pyszne, korzenne, lekko słodkie. W wykonaniu są dziecinnie proste i bardzo szybkie.
Proponuję dodać do nich pokruszone orzeszki żeby dodać chrupiący element 😊 Będą perfekcyjne.
PIERNIKOWE PRALINY
Z podanych składników wyszło 10 pralinek
Czas przygotowania 10 minut
Pół puszki czerwonej fasoli
2 łyżki mąki kokosowej
Garść suszonych daktyli bez pestek
Łyżka miodu
Cynamon, kardamon, zmielone goździki, gałka muszkatołowa, kakao
- Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 30 minut do zmięknięcia
- Czerwoną fasolę dokładnie opłukać
- Fasolę zblendować z daktylami (odsączonymi z wody) i miodem
- Dodać resztę składników i połączyć dokładnie
- Formować w niewiele kulki
- Gotowe kulki można polać czekoladą, otoczyć w kakao, wiórkach kokosowych/mące kokosowej, sproszkowanych suszonych owocach lub jak u mnie w sproszkowanym buraku