Pełnoziarniste bułeczki buraczane i pietruszkowe, pieczywo bez zakwasu i drożdży

Pełnoziarniste bułeczki buraczane i pietruszkowe, pieczywo bez zakwasu i drożdży

Wiem jak trudno znaleźć pieczywo dobrej jakości jeśli w okolicy nie ma piekarni z prawdziwego zdarzenia. Próżno go szukać w supermarketach, gdzie królują głęboko mrożone produkty często tylko z nazwy pełnoziarniste. dlatego podrzucam dziś fajny pomysł na alternatywę dla kupnego pieczywa.


Wypiekanie własnego pieczywa może wydawać się skomplikowanym procesem. Ale wcale nie trzeba bawić się z zakwasem czy zaczynem drożdżowym, żeby upiec pełnoziarniste bułeczki. Oczywiście nie będą one takie same jak te z piekarni, ale za to dają mnóstwo możliwości na rozmaite wariacje smakowe i dodatki. 

Ja przygotowałam bułeczki w dwóch wersjach – buraczane i pietruszkowe. Dzięki użytym składnikom bułeczki zyskały ciekawy kolor i oczywiście fajny, wyrazisty smak 🙂

A Wy pieczecie własne pieczywo w domu? Macie sprawdzone przepisy?

Pełnoziarniste bułeczki buraczane i pietruszkowe, pieczywo bez zakwasu i drożdży
Pełnoziarniste bułeczki buraczane i pietruszkowe, pieczywo bez zakwasu i drożdży


PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI BURACZANE I PIETRUSZKOWE

Buraczane

Składniki na 3 większe lub 4 mniejsze bułeczki

2 jajka
50 g płatków jaglanych
60 g mąki orkiszowej
Średniej wielkości surowy burak
6 łyżek jogurtu
Sól, pieprz, oregano, zaatar


  • Buraka obrać ze skórki i umyć, pokroić go z kostkę i zblendować z jajkami na gładką masę (lub możecie zblendować tak, że zostaną małe kawałki buraka jeśli chcecie czuć je w gotowych bułeczkach)
  • Do masy dodać mąkę oraz płatki i jogurt, wymieszać dokładnie
  • Masę doprawić
  • Przelać masę do ceramicznych kokilek 
  • Piec około 40-45 minut w 190 stopniach


Pietruszkowe

Składniki na 2 bułeczki

Natka pietruszki
1 jajko
4 łyżki jogurtu
50 g płatków jaglanych
30 g mąki orkiszowej
4-5 oliwek
Suszone pomidory
Oregano, bazylia

  • Natkę pietruszki zblendować z jajkiem i jogurtem na gładką masę
  • Dodać płatki, mąkę oraz posiekane drobno oliwki i suszone pomidory
  • Masę doprawić ziołami
  • Przelać masę do ceramicznych kokilek 
  • Piec około 40-45 minut w 190 stopniach