Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki

Niesamowite jak wiele różnorodnych i zaskakujących odsłon mają warzywa. Między innym z tego powodu uparcie będę bronić opinii, że kuchnia wegetariańska jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Przykładem, który świetnie to pokazuje jest papryka. Świeża jest chrupiąca, soczysta, słodka. Natomiast po upieczeniu zyskuje zupełnie nowy, aromatyczny, głęboki smak, który uwielbiam.

 

Jest mnóstwo przepisów i sposobów na przygotowanie pasty z pieczonej papryki. Po przestudiowaniu kilku z nich postanowiłam stworzyć swoją własną wersję, taką „uszytą” pod moje kubki smakowe 😀

Do mojej pasty przemyciłam suszone pomidory, ponieważ nadają potrawom ciekawy posmak i aromat. Dla odrobiny słodyczy dodałam jabłko i marchewkę. Odpowiednio pikantnego kopa nadaje całości dodatek ostrej pasty harrisa. 

 

Pasta jest świetna zarówno jako dodatek do kanapek, placków, naleśników czy warzyw. Sprawdzi się także jako sos do makaronu.

Aromatyczna pasta z pieczonej papryki.

 

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI

 
 
8-10 czerwonych papryk
Marchewka
Pół słodkiego jabłka
4-5 suszonych pomidorów
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Pół łyżeczki harrisy (można zastąpić chili)
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka wędzonej papryki
Łyżeczka octu
Łyżeczka miodu

Aromatyczna pasta z pieczonej papryki.
  • Papryki umyć, pokroić na połówki i pozbyć się gniazd nasiennych
  • Papryki ułożyć na blaszce skórką do góry i skropić oliwą/olejem. Piec aż skórki zaczną czarnieć, następnie przełożyć do miski i przykryć folią
  • Kiedy papryki przestygną obrać ze skórek
  • Cebulę, czosnek i suszone pomidory posiekać
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju do zeszklenia, po chwili dodać posiekany czosnek i podsmażać jeszcze chwilę
  • Dodać marchewkę i suszone pomidory, podlać wodą i dusić do miękkości
  • Zmiksować obraną ze skórek paprykę z marchewką
  • Przyprawić wg gustu
  • Pastę można przełożyć do słoików i zapasteryzować