Gofry na śniadanie? Zdecydowanie tak!
Przepis na bardzo proste gofry, które z powodzeniem można wykorzystać zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.
Testowałam kilka przepisów na zdrową wersję gofrów, ale większość mimo, że w smaku w porządku, nie miała tej chrupkości, którą lubimy w gofrach.
Ta wersja wychodzi natomiast idealna. Gofry są chrupiące i smaczne.
Ja podałam je na wytrawnie z jajkiem i warzywami.
PRZEPIS
ZDROWE GOFRY OWSIANO – KOKOSOWE
Z podanych składników wychodzi 5 gofrów.
Jajko
50g mąki owsianej (u mnie zmielone na mąkę płatki owsiane)
20g mąki kokosowej
5g otrębów gryczanych
Woda
Opcjonalnie można dodać w zależności od wersji zioła/przyprawy lub odrobinę miodu/syropu klonowego
Opcjonalnie można dodać w zależności od wersji zioła/przyprawy lub odrobinę miodu/syropu klonowego
- Podane składniki wymieszać i dodać taka ilość wody, żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany
- Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną gofrownicę