Wiem jak trudno znaleźć pieczywo dobrej jakości jeśli w okolicy nie ma piekarni z prawdziwego zdarzenia. Próżno go szukać w supermarketach, gdzie królują głęboko mrożone produkty często tylko z nazwy pełnoziarniste. dlatego podrzucam dziś fajny pomysł na alternatywę dla kupnego pieczywa.
Wypiekanie własnego pieczywa może wydawać się skomplikowanym procesem. Ale wcale nie trzeba bawić się z zakwasem czy zaczynem drożdżowym, żeby upiec pełnoziarniste bułeczki. Oczywiście nie będą one takie same jak te z piekarni, ale za to dają mnóstwo możliwości na rozmaite wariacje smakowe i dodatki.
Ja przygotowałam bułeczki w dwóch wersjach – buraczane i pietruszkowe. Dzięki użytym składnikom bułeczki zyskały ciekawy kolor i oczywiście fajny, wyrazisty smak 🙂
A Wy pieczecie własne pieczywo w domu? Macie sprawdzone przepisy?
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI BURACZANE I PIETRUSZKOWE
Buraczane
Składniki na 3 większe lub 4 mniejsze bułeczki
2 jajka
50 g płatków jaglanych
60 g mąki orkiszowej
Średniej wielkości surowy burak
6 łyżek jogurtu
Sól, pieprz, oregano, zaatar
- Buraka obrać ze skórki i umyć, pokroić go z kostkę i zblendować z jajkami na gładką masę (lub możecie zblendować tak, że zostaną małe kawałki buraka jeśli chcecie czuć je w gotowych bułeczkach)
- Do masy dodać mąkę oraz płatki i jogurt, wymieszać dokładnie
- Masę doprawić
- Przelać masę do ceramicznych kokilek
- Piec około 40-45 minut w 190 stopniach
Pietruszkowe
Składniki na 2 bułeczki
Natka pietruszki
1 jajko
4 łyżki jogurtu
50 g płatków jaglanych
30 g mąki orkiszowej
4-5 oliwek
Suszone pomidory
Oregano, bazylia
- Natkę pietruszki zblendować z jajkiem i jogurtem na gładką masę
- Dodać płatki, mąkę oraz posiekane drobno oliwki i suszone pomidory
- Masę doprawić ziołami
- Przelać masę do ceramicznych kokilek
- Piec około 40-45 minut w 190 stopniach