Uwielbiam kuchnię roślinną. Co prawda jadam mięso od czasu do czasu, jednak sama przygotowuję je naprawdę bardzo rzadko. Zdecydowanie bardziej inspirują mnie przepisy wegańskie i wegetariańskie. Według mnie jest to niezwykle kreatywna kuchnia. Przy odrobinie fantazji z prostych, podstawowych składników można stworzyć prawdziwe perełki. A różnorodność i mnogość dostępnych składników sprawia, że nie ma tutaj mowy o monotonii.
Często eksperymentuję z przepisami kuchni roślinnej i sprawdzam najróżniejsze połączenia. Tym razem postanowiłam zasmakować w czerwonej soczewicy i wykorzystać ją jako bazę do sosu makaronowego. W połączeniu z warzywami, sosem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami tworzy sycące danie w lekko orientalnym klimacie.
PRZEPIS
MAKARON SOBA W SOSIE Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Makaron soba
2 marchewki
Mały kawałek selera
Pół szklanki suchej czerwonej soczewicy
Puszka krojonych pomidorów
Szklanka passaty pomidorowej
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
Przyprawy: słodka papryka, słodka wędzona papryka, płatki chili, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, kurkuma
- Soczewicę dokładnie wypłukać i ugotować do miękkości
- Na oleju kokosowym zeszklić cebulę i czosnek wraz z świeżo zmielonymi ziarnami kolendry i odrobiną płatków chili
- Po chwili wlać passatę pomidorową, pomidory z puszki, dodać starte na dużych oczkach marchewki i seler
- Przyprawić słodką papryką, wędzoną papryką, kuminem, gałką muszkatołową, kurkumą
- Pozostawić pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną a całość nabierze aromatu przypraw
- Po tym czasie dodać ugotowaną soczewicę i w razie potrzeby jeszcze doprawić
- Gotować jeszcze chwilę, uważając żeby zbytnio nie rozgotować soczewicy
- Podawać z ugotowanym makaronem i świeżą natką pietruszki