Szakszuka

Szakszuka – sposób na szybkie, pożywne śniadanie

Szakszuka
Szakszuka

Pożywne i smaczne śniadanie jest podstawą dobrze rozpoczętego dnia. Bez odpowiedniego paliwa z rana nie funkcjonuję, rzadko zdarza mi się więc pomijanie śniadań. Kiedyś potrafiłam jeść dzień w dzień owsiankę i uwielbiałam to. Obecnie moje preferencje nieco się zmieniły i częściej stawiam na wytrawne śniadania. Co nie oznacza, ze nie jadam już owsianek. Dalej je lubię, ale teraz czuję, że potrzebuję większej różnorodności. A zatem co dzień staram się zaskoczyć czymś innym. Często słyszę od znajomych, że zwyczajnie nie mają rano czasu na przygotowanie śniadania, ograniczają się więc wypicia kawy albo kanapki kupionej w sklepie po drodze. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na jedno z moich ulubionych śniadań, które przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga ‘stania przy garach’.

 

PRZEPIS

 

SZAKSZUKA

 
Szklanka passaty pomidorowej
Szklanka pomidorów z puszki (lub świeżych pokrojonym w kostkę
Garstka oliwek
Pół czerwonej papryki
Garstka kukurydzy
Dwa jajka
Slodka i wędzona papryka, pieprz, czosnek, oregano, zioła prowansalskie
Jarmuż/Szpinak
Parmezan
 
 
  • Na początek, jeśli pozwala nam na to czas, możemy podsmażyć czosnek i czerwoną cebulkę. Ja rano zwykle pomijam ten etap i wykorzystuję do przyprawienia czosnek w proszku.
  • Wylewam na patelnię passatę pomidorową i pomidory z puszki (w sezonie świeże).
  • Dorzucam posiekane oliwki, paprykę, kukurydzę, ogólnie wszystko na co przyjdzie Wam ochota. 
  • Przyprawiam wędzoną i słodką papryką, pieprzem, czosnkiem, ziołami i zostawiam na chwilę na małym ogniu. W tym czasie zajmuje się innymi porannymi czynnościami. 
  • Po ok 10 minutach mieszam zawartość patelni, robię dwa wgłębienia (lub więcej – w zależności od ilości jajek które chcecie przygotować) i wybijam do nich jajka. Przykrywam pokrywką i zostawiam dalej na małym ogniu.
  • Teraz co jakiś czas podglądam, jak wyglądają jajka żeby zdjąć patelnię w odpowiednim momencie tzn. kiedy białko się już zetnie, ale żółtko dalej pozostaje płynne. 
  • Na koniec posypuję całość jarmużem/szpinakiem/ziołami i parmezanem. Śniadanie gotowe do zjedzenia.



Szakszuka czyli doskonały sposób na pożywne i szybkie śniadanie