Placki ziemniaczano-marchewkowe w zdrowej odchudzonej wersji

Placki ziemniaczano-marchewkowe w zdrowej odchudzonej wersji

Odchudzone placki ziemniaczano-marchewkowe, szybka i zdrowsza opcja klasycznego dania.

Tradycyjne placki ziemniaczane smażone na tłuszczu niestety nie należą do najprzyjemniejszych dla naszych żołądków. Taki ciężkostrawny posiłek to dla niego niełatwy orzech do zgryzienia, co dla nas może oznaczać ospałość, brak energii i problemy trawienne.

Nie ma jednak żadnego problemu, żeby przygotować je w wersji odchudzonej. Osobiście uważam, że w tym wydaniu wychodzą o niebo lepsze. Placki ziemniaczane są delikatnie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Poza ziemniakami dodałam do nich także marchewkę, co fajnie podkręciło smak. Polecam podawać je z lekkim sosem lub dipem. U mnie w tej roli domowy sos pomidorowy z ziołami.

Jeśli dalej szukacie pomysłu na weekendowy obiad, to właśnie znaleźliście! 🙂



Odchudzone placki ziemniaczano-marchewkowe, szybka i zdrowsza opcja klasycznego dania.




PRZEPIS

ZDROWE PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE


Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenia

Z podanych składników wychodzi 8 placków


2 ziemniaki
Marchewka
Pół czerwonej cebuli
Jajko
Łyżka mąki owsianej pełnoziarnistej
Łyżka oleju rzepakowego
Przyprawy: czubryca zielona, pieprz cayenne, sól



  • Ziemniaki oraz marchewkę umyć i obrać
  • Ziemniaki, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach
  • Zostawić warzywa na sicie na ok 10 minut po czym odcisnąć z wody
  • Przełożyć warzywa do miski, dodać jajko, mąkę i olej, dokładnie wymieszać
  • Doprawić
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką niewielkie placki
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut


Odchudzone placki ziemniaczano-marchewkowe, szybka i zdrowsza opcja klasycznego dania.