Wegetariańska potrawka z ciecierzycą, czyli sposób na wykorzystanie resztek

Wegetariańska potrawka z ciecierzycą, czyli sposób na wykorzystanie resztek

Rzadko zdarza mi się gotować coś dokładnie według czyjegoś przepisu. Zwykle czerpię tylko inspiracje ze znajdowanych w różnych miejscach przepisów, a finalne danie i tak wykonuję po swojemu. A nawet kiedy już gotuję podążając krok po kroku za przepisem, to zazwyczaj albo zapomnę czegoś dodać, albo nie mam danego składnika i muszę go zamienić na inny, który mam pod ręką, albo postanowię dołożyć coś dodatkowego, bo na przykład muszę wykorzystać składnik, który już zbyt długo gości w mojej lodówce. I to jest właśnie to, co kocham w gotowaniu. Można się tym bawić, puścić wodze fantazji i dać się rozwinąć naszej kreatywności. Można wykorzystywać te same składniki, ale za każdym razem uzyskać zupełnie inny efekt dokonując tylko drobnych zmian. I muszę Wam zdradzić, że w moim przypadku najlepsze potrawy wychodzą w efekcie czystej improwizacji i tak zwanego czyszczenia lodówki z resztek.

Potrawka, którą przedstawiam Wam dzisiaj na blogu również powstała z potrzeby wykorzystania resztek warzyw czekających na swoją kolej w mojej lodówce i zamrażarce. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc wszystkie resztki jakie mi pozostają otrzymują swoje drugie życie w tego typu improwizacjach.

Tym razem miałam do wykorzystania pół puszki pomidorów, która została z poprzedniego gotowania, resztę mrożonego zielonego groszku, resztę mrożonej włoskiej mieszanki warzyw, trochę dyni. Do tego miałam zachomikowaną ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Pomyślałam więc dlaczego by tego wszystkiego nie połączyć. I tak powstała potrawka z ciecierzycy z warzywami w sosie pomidorowym. Składniki można modyfikować do woli, tak więc ruszajcie na przegląd Waszych lodówek!



PRZEPIS


WEGETARIAŃSKA POTRAWKA Z CIECIERZYCĄ


Ugotowana ciecierzyca (można również wykorzystać tą z puszki)
Zielony groszek
Włoska mieszanka warzyw (brokuł, czerwona papryka, kukurydza, marchewka)
Dynia pokrojona w drobną kostkę
Pół puszki pomidorów
Passata pomidorowa
Natka pietruszki
Cebula czerwona
Odrobina miodu i sosu sojowego
Przyprawy: czubryca zielona, płatki chili, wędzona i słodka papryka, odrobina cynamonu i kuminu, kolendra


Nie podaję ilości wykorzystanych składników, bo tak naprawdę zależy to od tego co macie akurat pod ręką i jakim smakiem chcecie zdominować potrawę. Zostawiam tutaj pole dla Waszej kreatywności 🙂



  • Poszatkowaną cebulę zeszklić na odrobinie oleju razem z płatkami chili, po chwili podlać sokiem z pomidorów i jeszcze chwilę dusić
  • Do garnka dorzucić warzywa i zalać pomidorami oraz passatą pomidorową 
  • Gotować, aż do uzyskania pożądanej miękkości warzyw, doprawić
  • Dodać odrobinę miodu i sosu sojowego dla smaku
  • Dorzucić ugotowaną ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki

Ja podałam potrawkę z domowymi chlebkami owsianymi. Można podać ją także z razowym pieczywem lub dodać ryż jeśli ma być bardziej sycącym daniem.

Potrawka z ciecierzycy i warzyw w pomidorowym sosie. Wegetariańskie i szybkie danie z wykorzystaniem resztek z lodówki.