Tarta czekoladowa, czyli sposób na zachowanie młodości i dobrego humoru ;)

Tarta czekoladowa, czyli sposób na zachowanie młodości i dobrego humoru ;)

Tarta czekoladowa – zdrowy przepis na dobry humor

 
Tarta czekoladowa bez dodatku cukru i białej mąki. Cudowny, intensywny czekoladowy smak na zdrowym pełnoziarnistym spodzie.



Dziś mam prezent dla czekoladoholików 😀 Bo kto nie lubi czasami rozpieścić swoich kubków smakowych intensywnym, otulającym smakiem czekolady? A teraz niespodzianka – przepis, którym się dzielę nie tylko zaspokoi pokusę sięgnięcia po coś słodkiego, ale przy okazji dostarczy nam cennych składników odżywczych i nie zrujnuje diet 😉 Przedstawiam Wam jaglaną tartę czekoladową na kruchym pełnoziarnistym cieście.

No to co z tymi składnikami odżywczymi?
Krem do tarty zrobiony jest na bazie kaszy jaglanej. A jak pewnie już nie raz słyszeliście, jest ona jedną z najbardziej wartościowych kasz. Lekkostrawna, bezglutenowa, korzystnie wpływa na naszą odporność, szczególnie w obecnym okresie, kiedy pogoda funduje nam takie huśtawki temperaturowe.

W kremie ukryte są też suszone daktyle. Wiedzieliście, że mają działanie antydepresyjne oraz są doskonałym antyoksydantem? Superfood przeciwko chorobom i starzeniu się.

No i w końcu gwóźdź programu – gorzka czekolada. Ja wybrałam tą o zawartości kakao 90%, a więc źródło magnezu, potasu i żelaza. Również bogata w antyoksydanty, wpływa także pozytywnie na pracę mózgu i serca.

Słodki deser, który poprawi nasz humor i opóźni procesy starzenia się – czy to nie brzmi jak bajka? 


PRZEPIS

 

CZEKOLADOWA TARTA NA PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE

 
 

SPÓD DO TARTY

 
100g mąki żytniej razowej
50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50g mąki ryżowej
60g jogurtu naturalnego
Łyżka oleju kokosowego
Woda
 
 

KREM

 
150g kaszy jaglanej
Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia
Pół tabliczki gorzkiej czekolady 90%



Tarta czekoladowa bez dodatku cukru i białej mąki. Cudowny, intensywny czekoladowy smak na zdrowym pełnoziarnistym spodzie.

 

 

SPÓD DO TARTY

 
  • Olej kokosowy rozpuścić
  • Połączyć wszystkie składniki na spód do tarty
  • Wyrobić elastyczne ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk i z łatwością uda się wyłożyć w formie
  • Odstawić na 20-30 minut do lodówki
  • Po tym czasie wyłożyć spód i boki formy do tarty (ja używałam silikonowej)
 
 

KREM

 

  • Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej godzinę
  • Kasze jaglaną ugotować, po ugotowaniu odstawić na chwilę, żeby nie była gorąca, ale nadal na tyle ciepła, żeby rozpuściła się w niej czekolada
  • Wrzucić czekoladę oraz odsączone daktyle do kaszy i zblendować całość na gładką masę
  • W razie potrzeby dodać wody z moczenia daktyli
  • Masę wyłożyć na upieczony spód i wstawić do lodówki aby krem stężał

 

Tarta czekoladowa bez dodatku cukru i białej mąki. Cudowny, intensywny czekoladowy smak na zdrowym pełnoziarnistym spodzie.