Krem z zielonego groszku i kalarepy

Krem z zielonego groszku i kalarepy

Pyszny lekki krem zachęcający swoim intensywnym wiosennym kolorem.

Krem z groszku to jedna z najprostszych i najszybszych zup jakie przygotowuję. Ta jest z groszku mrożonego, ale jeśli macie możliwość ugotowania jej ze świeżego groszku, będzie jeszcze pyszniejsza! 

Krem jest delikatny w smaku z lekko wyczuwalną miętą. Można podać ją z grzankami lub upieczoną ciecierzycą, żeby była bardziej pożywna. Kalarepę można śmiało zamienić na brokuł czy garść szpinaku, będzie równie smaczna i jeszcze bardziej zielona 😉



Krem z zielonego groszku i kalarepy o intensywnym wiosennym kolorze



KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I KALAREPY


Czas przygotowania 30 minut
Z podanych składników wychodzą 3 porcje


Pół kalarepy
Średni ziemniak
Niewielki kawałek selera
Opakowanie mrożonego groszku (400g)
Pół małej czerwonej cebuli
Mięta, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pestki dyni i słonecznika




  • Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju
  • Kalarepę, ziemniaka i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę
  • Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem (ja do wody wrzuciłam piramidkę z suszonymi jarzynami dla wzmocnienia aromatu)
  • Gotować warzywa około 20 minut, po tym czasie wrzucić groszek
  • Gotować jeszcze 5-10 minut aż warzywa będą miękkie
  • Zupę zblendować na gładki krem i przyprawić miętą, ziołami, solą i pieprzem
  • Można zabielić jogurtem
  • Podawać z pestkami dyni i słonecznika