Pieczony omlet z warzywami

Pieczony omlet z warzywami

Przepis na warzywny omlet, który może być propozycją zarówno na pożywne śniadanie jak i lekki obiad. 

Jego wykonanie jest bardzo proste i jest to świetne rozwiązanie jeśli mamy w lodówce kawałki warzyw, na które nie mamy pomysłu. W takim omlecie odnajdą się idealnie. 


Omlet smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, więc spokojnie można przygotować go wieczorem i rano mieć pyszne śniadanie 🙂

Pieczony omlet z warzywami, frittata



PIECZONY OMLET Z WARZYWAMI

 

Pieczony omlet z warzywami, frittata


Czas przygotowania 10 minut plus 25 minut pieczenia
Z podanych składników upiekłam omleta w formie o średnicy 22cm


4 jajka
150g jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Warzywa: zielony groszek, czerwona papryka, czerwona cebula, oliwki, pomidorki koktajlowe, cukinia
Natka pietruszki
Przyprawy: czubryca zielona, ostra wędzona papryka, sos sojowy, pieprz



  • Jajka połączyć z jogurtem i mąką
  • Warzywa i natkę drobno posiekać
  • Warzywa połączyć z masą jajeczno-jogurtową, przyprawić
  • Wylać do formy (ja piekłam w silikonowej, nie ma problemu z wyjęciem omleta)
  • Piec 25 minut aż do całkowitego ścięcia

Pieczony omlet z warzywami, frittata