Wegetariańska potrawka z sorgo

Wegetariańska potrawka z sorgo

Jakiś czas temu natknęłam się na sorgo i z czystej ciekawości nowych smaków kupiłam. Nigdy nie miałam okazji go jeść więc postanowiłam spróbować. 

Sorgo to bezglutenowe zboże pochodzące z Afryki. Jest uznawane za dobre źródło białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Jednak dobrze nam znane kasze (np. jaglana czy gryczana) w niczym mu nie ustępują, dlatego fajnie wypróbować i poznać nowe smaki, ale sorgo raczej nie będzie często pojawiac się w mojej kuchni 😉

Ziarna sorgo wykorzystałam do dzisiejszej potrawki wegetariańskiej zamiast kaszy. Gotuje się je podobnie jak kaszę, jednak przed gotowaniem należy namoczyć ziarna w wodzie przez kilka godzin. U mnie moczyły się całą noc.

Sorgo okazało się bardzo podobne do kaszy pęczak, zarówno w smaku jak i strukturze. Jeśli będziecie mieli okazję to warto spróbować jako ciekawostkę, ponieważ nie jest jeszcze u nas zbyt popularna. Na co dzień pozostanę jednak przy klasycznych dobrze znanych kaszach, które w zupełności mi wystarczają i dostarczają równie cennych składników.

Pierwsze powiewy wiosny zainspirowały mnie do stworzenia dania, które nie tylko dobrze smakuje, ale zachęca też wyglądem. Postanowiłam więc pobawić się kolorami i połączyć pomarańcz batata, zieleń groszku, czerwień pomidorów i biel kaszy 😊 wyszło kolorowo i pysznie. Polecam jako zdrową opcję do Waszych lunchboxów.

Wegetariańska potrawka z sorgo z pieczarkami, batatem, groszkiem i pomidorami.


PRZEPIS


WEGETARIAŃSKA POTRAWKA Z SORGO



Czas przygotowania to około 40 minut
Z podanych składników przygotowałam dwie porcje


100g ziaren sorgo (można spokojnie zamienić na kaszę lub ryż)
Pół dużego batata
Dwie garści zielonego groszku (mrożony)
Pół puszki krojonych pomidorów
Kilka pieczarek
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Łyżka mascarpone (można zamienić na jogurt lub serek typu bieluch)
Przyprawy: garam masala, curry, ostra i słodka papryka, odrobina cynamonu


  • Ziarna sorgo moczyć w wodzie przez co najmniej 8 godzin
  • Po namoczeniu wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać
  • Batata obrać i pokroić w drobną kostkę
  • Pieczarki oczyścić i pokroić na połówki/ćwiartki
  • W garnku podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek
  • Kiedy cebula się zeszkli wlać pomidory
  • Do garnka dorzucić pokrojonego batata i dolać wody lub bulionu tak żeby batat był przykryty
  • Dusić pod przykryciem
  • Po około 10 minutach dorzucić do garnka pieczarki
  • Po chwili dorzucić zielony groszek
  • Zostawić na wolnym ogniu aż warzywa będą ugotowane
  • Przyprawić, dodać łyżkę mascarpone i całość dokładnie wymieszać
  • Podawać z ugotowanym sorgo, kaszą lub ryżem