Zdecydowanie za rzadko na moim stole pojawiają się zupy krem. A przecież to doskonały pomysł na zdrowy, pożywny, ale lekki obiad. W dodatku można pod postacią takiego kremu przemycić do diety mnóstwo warzyw! Lubicie? Ja bardzo! Są łatwe w przyrządzeniu, rozgrzewające i przede wszystkim pyszne! A wersji smakowych jakie można przygotować jest tyle, że ciężko się nimi znudzić. Tym razem postawiłam na krem z batatów i marchewki. Zapraszam do skosztowania!
Zupa jest bardzo delikatna i łagodna. Warzywa nadają jej cudowną słodycz i kremową konsystencję. Dodatek aromatycznych przypraw – cynamonu, papryki, kurkumy – równoważy słodkość warzyw. Krem z batatów w tej wersji jest podstawowym przepisem, doskonałym do różnych modyfikacji. Na przykład dla miłośników mocniejszych smaków polecam doprawić zupę świeżym imbirem i ostrą papryką. Inną świetną opcją będzie dodanie do zupy mleczka koksowego, co nada jej orientalny charakter. Z kolei sezonie jesiennym można dodać do niej kawałki dyni. Jeszcze innym ciekawym dodatkiem może być także sok z pomarańczy!
Bez problemu też przygotujecie ten krem w wersji wegańskiej. Wystarczy zamienić serek z przepisu na wersję roślinną, dodać w zamian mleczko kokosowe lub zupełnie pominąć.
Krem jest sycący i przyjemnie rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację.
Na blogu znajdziecie także wersję kremu z dodatkiem dyni, zachęcam do spróbowania, jest równie pyszna!
PRZEPIS
KREM Z BATATÓW I MARCHEWKI
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę
- Cebulę i czosnek posiekać
- Zeszklić na oleju cebulę, po chwili dodać czosnek oraz marchewkę
- Podsmażyć chwilę, w razie potrzeby podlać wodą
- Dorzucić batata i zalać warzywa bulionem (lub wodą) tak żeby wszystkie warzywa były przykryte
- Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw
- Zblendować zupę na gładki krem
- Przyprawić papryką, cynamonem, kurkumą i pieprzem
- Dołożyć serek i wymieszać całość