Zupa krem z batatów i marchewki

Zupa krem z batatów i marchewki

Zdecydowanie za rzadko na moim stole pojawiają się zupy krem. A przecież to doskonały pomysł na zdrowy, pożywny, ale lekki obiad. W dodatku można pod postacią takiego kremu przemycić do diety mnóstwo warzyw! Lubicie? Ja bardzo! Są łatwe w przyrządzeniu, rozgrzewające i przede wszystkim pyszne! A wersji smakowych jakie można przygotować jest tyle, że ciężko się nimi znudzić. Tym razem postawiłam na krem z batatów i marchewki. Zapraszam do skosztowania!

Zupa jest bardzo delikatna i łagodna. Warzywa nadają jej cudowną słodycz i kremową konsystencję. Dodatek aromatycznych przypraw – cynamonu, papryki, kurkumy – równoważy słodkość warzyw. Krem z batatów w tej wersji jest podstawowym przepisem, doskonałym do różnych modyfikacji. Na przykład dla miłośników mocniejszych smaków polecam doprawić zupę świeżym imbirem i ostrą papryką. Inną świetną opcją będzie dodanie do zupy mleczka koksowego, co nada jej orientalny charakter. Z kolei sezonie jesiennym można dodać do niej kawałki dyni. Jeszcze innym ciekawym dodatkiem może być także sok z pomarańczy!

Bez problemu też przygotujecie ten krem  w wersji wegańskiej. Wystarczy zamienić serek z przepisu na wersję roślinną, dodać w zamian mleczko kokosowe lub zupełnie pominąć. 

Krem jest sycący i przyjemnie rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację.

Na blogu znajdziecie także wersję kremu z dodatkiem dyni, zachęcam do spróbowania, jest równie pyszna! 

Zupa krem z batatów i marchewki.

 

 
 

PRZEPIS

 

KREM Z BATATÓW I MARCHEWKI 

 

 
Duży batat
Trzy niewielkie marchewki
Łyżka serka naturalnego (u mnie Bieluch)
Pół czerwonej cebuli
Mały ząbek czosnku
Woda lub bulion
Przyprawy: słodka papryka, cynamon, kurkuma, pieprz



  • Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę
  • Cebulę i czosnek posiekać
  • Zeszklić na oleju cebulę, po chwili dodać czosnek oraz marchewkę
  • Podsmażyć chwilę, w razie potrzeby podlać wodą
  • Dorzucić batata i zalać warzywa bulionem (lub wodą) tak żeby wszystkie warzywa były przykryte
  • Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw
  • Zblendować zupę na gładki krem
  • Przyprawić papryką, cynamonem, kurkumą i pieprzem
  • Dołożyć serek i wymieszać całość