Krem z dyni, batata i marchewki

Krem z dyni, batata i marchewki

Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy 😀
Po orientalnej wersji kremu dyniowego z mleczkiem kokosowym czas na wersję bardziej klasyczną.
W tym wydaniu z marchewką i batatem krem wychodzi bardzo delikatny, z wyraźną słodką nutą.
Krem jest sycący i rozgrzewający, idealny na chłodne jesienne dni. Dla jeszcze głębszego smaku można dodatkowo podkręcić do odrobiną cynamonu.

Krem z dyni, marchewki i batata



KREM Z DYNI, BATATA I MARCHEWKI

Pół dużego batata
Upieczona dynia (kawałek podobnej wielkości co batat)
2 marchewki
Ząbek czosnku
Ćwierć czerwonej cebuli
Trochę mleka (koło ćwierć szklanki)
Słodka papryka, pieprz
Woda lub bulion warzywny
 

 

  • Batata i marchewkę pokroić w kostkę, upieczoną dynię obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki
  • Czosnek i cebulę posiekać drobno
  • Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze chwilę
  • Dorzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, podsmażyć chwilę, następnie zalać bulionem i gotować około 10 minut
  • Po tym czasie dorzucić batata, gotować, aż warzywa będą prawie zupełnie miękkie
  • Dodać dynię i gotować, aż warzywa będą zupełnie zmiękną
  • Zblendować na gładki krem, dodać mleko oraz przyprawy