Tarta milky way bez pieczenia

Tarta milky way bez pieczenia

Dziś będzie słodko 🙂

Dni coraz krótsze i zimniejsze, nie pozostaje więc nic innego jak tyko osłodzić je pysznym deserem 😀 A ponieważ jesienią lubi nas także złapać mały leń, to podsuwam pomysł na tartę, przy której nie trzeba się zbytnio napracować 😀

Przy przygotowywaniu tej tarty zainspirowałam się popularnym ciastem milky way, którego masa zrobiona jest między innymi z mleka w proszku, cukru i margaryny…. Niezbyt zachęcające prawda? 


Dlatego w mojej wersji jako bazę do kremu wykorzystałam serek naturalny bez cukru. Dla charakterystycznego smaku podobnie jak w oryginale dodałam mleko w proszku. Słodkości zaś nadaje odrobina miodu. Górna warstwa to z kolei istna czekoladowa rozpusta!

Mimo, iż deser nie jest bez wad, mleko w proszku koniec końców jest produktem przetworzonym, to nie dajmy się zwariować. W dalszym ciągu jest to zdecydowanie zdrowsza opcja od sklepowych ciast pełnych cukru, ciężkich śmietanowych mas czy tłuszczów trans. Jeśli więc słodzić, to tylko w taki sposób.

Tarta milky way bez pieczenia. Połączenie słodkiego białego kremu z intensywnie czekoladową warstwą.

 

TARTA MILKY WAY


Czas przygotowania 30 minut
Składniki na małą tortownicę 16 cm

 
Spód
Banan
2 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
 
Warstwa biała
300 g serka naturalnego President
3-4 łyżki mleka w proszku
Łyżka miodu
2 łyżeczki żelatyny + wrzątek
 
Warstwa czekoladowa
100 g serka naturalnego president
Ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady 90%
Łyżeczka oleju kokosowego


Spód

  • Banana rozgnieść widelcem
  • Dodać płatki oraz mąkę i połączyć w zwartą masę
  • Masą wyłożyć dno i brzegi tortownicy
  • Na czas przygotowywania masy włożyć do zamrażarki


Warstwa biała

  • Żelatynę rozpuścić w wodzie
  • Serek połączyć z mlekiem w proszku i miodem
  • Dodać żelatynę i wymieszać dokładnie, żeby nie powstały grudki
  • Odstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia
  • Po tym czasie wyłożyć na schłodzony spód


Warstwa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym
  • Małymi porcjami dodawać czekoladę do serka, cały czas mieszając, aby uniknąć zważenia
  • Jeśli smak gorzkiej czekolady okaże się dla Was zbyt intensywny, można dodać odrobinę miodu
  • Krem wyłożyć na białą warstwę
  • Całość schłodzić w lodówce