Dziś będzie słodko 🙂
Dni coraz krótsze i zimniejsze, nie pozostaje więc nic innego jak tyko osłodzić je pysznym deserem 😀 A ponieważ jesienią lubi nas także złapać mały leń, to podsuwam pomysł na tartę, przy której nie trzeba się zbytnio napracować 😀
Przy przygotowywaniu tej tarty zainspirowałam się popularnym ciastem milky way, którego masa zrobiona jest między innymi z mleka w proszku, cukru i margaryny…. Niezbyt zachęcające prawda?
Dlatego w mojej wersji jako bazę do kremu wykorzystałam serek naturalny bez cukru. Dla charakterystycznego smaku podobnie jak w oryginale dodałam mleko w proszku. Słodkości zaś nadaje odrobina miodu. Górna warstwa to z kolei istna czekoladowa rozpusta!
Dlatego w mojej wersji jako bazę do kremu wykorzystałam serek naturalny bez cukru. Dla charakterystycznego smaku podobnie jak w oryginale dodałam mleko w proszku. Słodkości zaś nadaje odrobina miodu. Górna warstwa to z kolei istna czekoladowa rozpusta!
Mimo, iż deser nie jest bez wad, mleko w proszku koniec końców jest produktem przetworzonym, to nie dajmy się zwariować. W dalszym ciągu jest to zdecydowanie zdrowsza opcja od sklepowych ciast pełnych cukru, ciężkich śmietanowych mas czy tłuszczów trans. Jeśli więc słodzić, to tylko w taki sposób.
TARTA MILKY WAY
Czas przygotowania 30 minut
Składniki na małą tortownicę 16 cm
Spód
Banan
2 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
Warstwa biała
300 g serka naturalnego President
3-4 łyżki mleka w proszku
Łyżka miodu
2 łyżeczki żelatyny + wrzątek
Warstwa czekoladowa
100 g serka naturalnego president
Ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady 90%
Łyżeczka oleju kokosowego
Spód
- Banana rozgnieść widelcem
- Dodać płatki oraz mąkę i połączyć w zwartą masę
- Masą wyłożyć dno i brzegi tortownicy
- Na czas przygotowywania masy włożyć do zamrażarki
Warstwa biała
- Żelatynę rozpuścić w wodzie
- Serek połączyć z mlekiem w proszku i miodem
- Dodać żelatynę i wymieszać dokładnie, żeby nie powstały grudki
- Odstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia
- Po tym czasie wyłożyć na schłodzony spód
Warstwa czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym
- Małymi porcjami dodawać czekoladę do serka, cały czas mieszając, aby uniknąć zważenia
- Jeśli smak gorzkiej czekolady okaże się dla Was zbyt intensywny, można dodać odrobinę miodu
- Krem wyłożyć na białą warstwę
- Całość schłodzić w lodówce