Orientalny krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Orientalny krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Były już bułeczki z dynią w roli głównej, czas więc na klasykę dyniową – zupę krem. Przepisów na krem z dyni jest tyle, ile blogów kulinarnych. Delikatne, pikantne, korzenne, z dodatkiem innych warzyw jak pomidory czy bataty lub jak w moim przypadku z dodatkiem mleczka kokosowego. 
W tej wersji krem nabiera niesamowitego orientalnego charakteru. Dodatkowo smak podkręcony imbirem i ostrą papryczką staje się bardzo wyrazisty.
Jeśli lubicie orientalne klimaty, koniecznie musicie skosztować tej zupy!

Orientalny krem z dyni z mleczkiem kokosowym

 

ORIENTALNY KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM


Czas przygotowania 20 minut (plus czas pieczenia dyni)


Pół średniej dyni (u mnie prowansalska z zieloną skórką)
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Pół puszki mleczka kokosowego
Kawałek ok 1 cm imbiru
Skórka starta z połowy limonki + odrobina soku z limonki
Słodka i ostra papryka, sproszkowane mango



  • Dynię upiec i pokroić w małe kawałki
  • Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na odrobinie oleju 
  • Do podsmażonej cebuli dodać cukinię i smażyć jeszcze chwilę
  • Zetrzeć imbir oraz skórkę z limonki, dodać sok z limonki 
  • Podlać bulionem lub wodą i gotować około 10 minut
  • Zdjąć z ognia, dodać mleczko kokosowe i zmiksować na gładki krem
  • Przyprawić paprykami i mango (można pominąć), w razie potrzeby dodać więcej limonki i imbiru