Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką

Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką

Przepis na proste placki, które mogą być propozycją zarówno na lekki obiad jak i pyszne śniadanie. 

Placki są lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują w towarzystwie karmelizowanej czerwonej cebuli oraz papryki. Dodatek pikantnej pasty ajvar dodaje całości charakteru.

Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką


PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z KUKURYDZĄ I KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ


Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką




Czas przygotowania 20 minut
Składniki podane na przygotowanie 2 porcji

Składniki na placki 

3 jajka
2 garści kukurydzy
Pół cukinii
Pół pęczka szczypiorku
10 łyżek płatków owsianych
2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika
Czubryca zielona, pieprz, sól

Karmelizowane warzywa

Czerwona papryka
Pół czerwonej cebuli
Ocet balsamiczny
Pasta ajvar
Łyżeczka miodu



PLACKI

  • Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach
  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać 
  • Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić
  • Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (około 2 łyżki na jednego placka)
  • Smażyć z dwóch stron aż placki będą przyrumienione

KARMELIZOWANE WARZYWA

  • Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski
  • Wrzucić do garnka, podlać wodą i dusić około 10 minut aż warzywa lekko zmiękną
  • Dolać 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczkę miodu i łyżeczkę pasty ajvar
  • Dusić kolejne 5 minut aż do lekkiego skarmelizowania

Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką